fredag, februar 24, 2012

Top 10 Anime Series: #4

I utgangspunktet har målsettingen min vært å publisere disse postene på torsdager. I går lot dette seg dessverre ikke gjøre, noe som blant annet skyldtes at anmeldelsen av The Last Story hadde førsteprioritet (og at jeg fikk besøk). Men bedre sent enn aldri, som det heter.

Noen serier, filmer, spill og lignende er slike som man bare forventer får sin plass på enhver toppliste. Animeserie nr. 4 på denne lista er uten tvil en slik serie. Ikke er dette bare en av de mest kjente animeseriene av nyere dato: Det er en animeserie som har vist seg å ha en unik og allsidig appell til ganske mange seergrupper, og som tydeligvis gjør et inntrykk på de fleste av dem som ser den. Jeg snakker selvsagt om Death Note.

Sjangermessig blir det naturlig å plassere Death Note under det man kan kalle supernatural thriller. I serien møter vi den unge, høyst intelligente og intellektuelle Yagami Light (yagami kan omtrentlig oversettes med god of night eller god of darkness, og uttaler man navnet på vestlig vis med fornavnet først får man dermed ordspillet Light God of Darkness). Light er langt ifra fornøyd med tilværelsen. Med sin ekstreme rettferdighetssans ser han seg fortvilet på verdens ondskap og forråtnelse. Alt snus derimot på hodet når Light tilfeldigvis finner en svart notatbok med tittelen Death Note på fremsiden. Notatboka har en rekke instruksjoner på første side, hvorav den første og viktigste er denne: Den hvis navn blir nedskrevet i denne notatboka kommer til å dø. Dersom den som noterer i notatboka kjenner en persons navn og ansikt, kan man med andre ord ta livet av vedkommende. Etter et eksperiment lærer Light at notatboka faktisk er ekte, og ikke mange dagene senere får han besøk av dødsguden Ryuk som bekrefter dette. Ryuk forteller at notatboka er dødsgudenes hovedredskap, og at han er den som "mistet" notatboka ned i menneskenes verden for å skape litt moro i sin ellers dødskjedelige tilværelse. Samtidig avslører Ryuk flere detaljer om hvordan notatboka fungerer, eksempelvis at det mennesket som bruker notatboka er utestengt fra både himmel og helvete.

Light reagerte først med vantro og sjokk da han mottok Death Note, men dette snur raskt til en selvsikker ambisjon. Light velger å bruke sin nye, nærmest allmektige kraft over liv og død til å renske verden for dets søppel. Nei, han blir ikke til en søppelmann: Light blir den som avgjør hvem som fortjener å leve og hvem som bør dø, og i Lights øyne handler dette først og fremst om å utøve dødsdom over verdens kriminelle og annet avskum som rettsvesenet enten overser eller lar leve. Lights ambisjon er dermed å skape en perfekt og ideell verden, en ny verden hvor han kan herske som Gud.

Når verdens kriminelle dør i hopetall, tar det ikke lang tid før verden skjønner at noe er i gjære. Blant vanlige folk oppstår det rykter om Kira (et ordspill på det engelske ordet killer, som en japaner ville uttalt ki-ra), og også Interpol engasjerer seg i saken. Inn i saken entrer L, verdens mest eminente detektiv hvis identitet er ukjent. Dermed oppstår tidenes kappløp: To lynende intelligente mennesker med ekstrem rettferdighetssans kjemper om å avsløre den andres identitet. Den første som blir avslørt, vil dø.

Death Note er, som man raskt skjønner, en detektiv-serie med ekstreme katt-og-mustendenser. Mye av spenningen i serien sentrerer seg rundt det evige løpet mellom Light og L, som må forsøke å avsløre den andres identitet samtidig som man selv må forbli i skyggene. Dette kunne fort kjørt seg fast i repetisjon og forutsigbarhet, men serien er mesterlig konstruert med sine tvister, uventede hendelser og dobbeltspill. De store deus ex machina uteblir, samtidig som at serien ikke slutter å overraske. Kanskje er dette noe av forklaringen på at serien har en såpass bred appell: Kriminalserier selger, og det til ganske store og forskjellige målgrupper. Om man lærer seg å kjøpe ideen om notatboka og dødsguder, har serien et såpass realistisk preg at det er en serie det er lett å komme inn i, selv for mennesker uten særlig kjennskap til anime.

En annen grunn til seriens appell er stilen. Hele serien kjører en lett gothstil som samtidig ikke er veldig tung eller frastøtende for ikke-goth, og er samtidig spekket med symbolikk av ymse slag (videoen til den første introlåta er en herlig collage i så måte). Det man etterhvert har blitt vant til å regne for typisk anime, det vil si overdimensjonerte øyne og overdimensjonerte kvinnelige kroppsdeler, er mer eller mindre fraværende fra serien. Stilen er utpreget og vel gjennomført, og er til tross for sine mørke toner lett å like. Eller er det kanskje heller sånn at det er nettopp på grunn av dens mørke toner?

Kanskje aller viktigst er det moralske aspektet ved Death Note. Både Light og L opererer ut ifra en sterk tanke om at de selv er utøvere av rettferdighet, men midlene de bruker og målene de ønsker er vidt forskjellige. Hvem er det egentlig som har makt til å råde over liv og død? Hvilke forbrytelser fortjener døden, om i det hele tatt noen? Er egentlig ikke verden bedre stilt dersom noen typer mennesker rett og slett hadde forsvunnet? I et tid hvor man tar stadige skritt nærmere sorteringssamfunnet, er ikke bare denne problemstillingen jordnær: Den er livsviktig. Death Note utfordrer seeren på det moralske plan, uten å nødvendigvis gi de enkle svarene.
Så hva er det som trekker serien ned til en fjerdeplass? Hovedårsaken er at Death Note tar en Twin Peaks, som jeg liker å kalle det. De som har sett en av de to nevnte seriene skjønner nok hva jeg mener, men kort fortalt uten å avsløre for mye: Man får et narrativt klimaks ca 3/4 uti serien, uten at serien slutter. Dermed får man en serie hvor den siste fjerdedelen føler langt tammere og uten det samme holdet og driven som de første 3/4. Et annet, om enn et mindre problem for noen, er at Death Note er en veldig maskulin serie. Med det mener jeg at kvinnene i serien enten er fraværende, svært anonyme eller skildret på lite fordelaktig vis. Det er ikke alle serier hvor jeg oppfatter dette som et problem, men jeg tror faktisk at Death Note, som ellers kjører en såpass seriøs linje, både kunne klart det og tjent på å gjøre det.

Men negative sider til tross, så er Death Note kanskje den serien på topp ti-lista det er lettest å anbefale til folk flest. Ta deg tid til denne serien! Du vil nesten garantert ikke angre!

Top 10 Anime Series:

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kommer definitivt høyt på min toppliste også. Fantastisk serie! Har mangaen liggende, har ikke lest ennå.

Kjetil Austad Endal sa...

Du har helt rett når du sier at den appellerer til andre seergrupper. Selv har jeg aldri vært spesielt glad i anime, men denne serien var en fengslende, morsom og stadig forbløffende thriller fra ende til annen.

En fengende og velskreven blogg du har, forresten. Liker særlig film-, serie- og spillanmeldelsene.

Kjetil (vi ble kjent på UL for et par-tre år siden)