lørdag, august 28, 2010

Next week in Jerusalem: Den sjette, sjuende og åttende dag.

Dagene går fort nå, og kveldene kommer fort de også, så dette blir bare en kjapp oppdatering.

Dag seks var vi mye rundtomkring. Vi begynte dagen i El-Ahwat, som trolig er stedet for begivenhetene omtalt i Dommerboka kap 4. Derfra kjørte vi videre til Megiddo, hvor en gigantisk utgravning fremdeles finner sted. Megiddo er for oss vestlige sjeler kanskje bedre kjent for omskrivingen av navnet: Fjell på hebraisk heter "Har," og "har Megiddo" har senere blitt latinifisert til "Harmageddon." Sletta som ligger rett ved Megiddo ser forøvrig ut som et utmerket sted å føre et slag. Dagen endte vi i Dor, en kystby med noen eldre ruiner rett ved en fabelaktig strand. Vi har forresten badet hver bidige dag her nede. På kvelden dro noen av oss inn til Jerusalem for å spise og oppleve byen på kveldstid.

Dag sju dro vi inn til Jerusalem. Denne gangen skulle vi bevege oss under Jerusalems overflate, nærmere bestemt i Hiskias vannforsyningstunnel som leder til Siloa-dammen. Tunnelen er mørk, trang og lang, og på det meste rekker vannet deg opp til øvre del av lårene. Med andre ord ikke stedet å gå dersom man lider av klaustrofobiske tendenser, men veldig moro ellers. Fikk også spist god mat, før vi vandret i bunnen av Kedron-dalen og steg opp Oljeberget (en svett opplevelse). På kvelden spiste vi sabbatsmåltid med vårt vertskap.

Dag åtte, altså i dag, var det sabbat, og det betyr gudstjeneste for messianske jøder. Vi tok turen innom en menighet som kjører hebraisk og engelsk parallellt om hverandre. En 150 min lang gudstjenste, men det gikk bra. Senere dro vi til Tel-Aviv/Yafo for å bade og spise. En skikkelig sabbat for oss også, kan man si.

Avreisen nærmer seg, og i morgen blir den siste dagen vi har sammen med våre danske reisefeller. Det har vært både interessant, lærerikt og trosstyrkende å være her så langt, og forhåpentligvis blir ikke dette siste gang i Israel for min del.

Ingen kommentarer: