torsdag, august 12, 2010

Om moderne inngangsporter til klassisk filosofi.

Å bruke populærkulturen til å formidle sitt budskap burde ikke være noe ukjent fenomen. Innenfor kristne kretser har organisasjonen Damaris spesialisert seg på nettopp dette, og personlig er jeg veldig stor fan av fremgangsmåten.

Nå ser det også ut til at akademia i USA har forstått verdien av fremgangsmåten, skal vi tro BBC. Flere filosofiklasser i USA tar nå for seg tegneserie-mediet som inngangsport til filosofiske tankeretninger og ideer. Ikke overraskende er det amerikanske tegneserier som Spider-Man, Watchmen og Batman som står i sentrum, og særlig Batman VS Joker-problematikken ("hvorfor tar ikke bare Batman livet av Joker først som sist?") er en fin innledning til å diskutere Kants deontologiske teori.

Filosofiprofessorene mener selv at det de gjør slettes ikke er noe revolusjonerende, men tvert imot en del av filosofiens grunnprinsipp: Å snakke til mennesker på deres premisser slik at de forstår.

"This is what philosophy has tried to do from the very beginning," [William Irwin, a philosophy professor at King's College in Pennsylvania] says. "Philosophy starts with Socrates in the streets of Athens taking his message to the people and speaking in their language - agricultural analogies and common mythology."

Så spørs det da om ex.phil-lærerne på Fjellhaug og MF er klare til å ta opp trendene fra USA og forsøke noe lignende på norsk. Kanskje med utgangspunkt i norsktegnede Fantomet-historier eller med basis i Asbjørnsen og Moe?

Kilde: BBC

2 kommentarer:

Andreas sa...

Kan innlegget tolkes dithen at du håper KC bruker tegneserier som illustrasjoner i vitenskapshistorie? ;)

Ingar T. Hauge sa...

Jeg mener ihvertfall at det er verdt et forsøk, og at man kan kanskje åpne øyne for filosofi som ellers ikke blitt åpnet, og på en ny måte. Om vitenskapshistorie- og filosofihistorie-lærerne på Fjellhaug og MF har såpass kunnskaper om tegneserier og film at de er i stand til å gjøre dette, er en helt annen sak...