tirsdag, juni 07, 2011

Om E3-messen: Dag 1

E3 fortsetter sin gang, og både natt til i dag og i kveld har det kommet utrolig mye spennende stoff.

Først: Sony og Ubisofts del, som ble lagt frem i natt norsk tid (og som dermed egentlig tilhører E3 dag 0, men la gå).

Innledningsvis ba Sony om unnskyldning for PSN-krisen som har rådet den siste måneden. Samtidig vitser de om situasjonen, og når alt kommer til alt har jo spillpressen hatt mye å skrive om den siste måneden. "Ingen årsak," var Sonys kommentar til dette.

Sonys nye håndholdte konsoll har lenge vært kjent, og den har herved fått navnet Playstation Vita. Prisen kom mildt sagt som en overraskelse: WiFi-versjon vil koste $249, WiFi+3G-versjon $299. Skarpe øyne observerer at WiFi-versjonen dermed koster akkurat det samme som Nintendo 3DS, til tross for at innmaten på de to konsollene er ganske forskjellige. Spill som LittleBigPlanet, Ruin og Modnation Racers har blitt annonsert. Sony viser dermed tydelig at de vet hvem som er hovedkonkurrenten. Lanseringen vil skje rundt juletider, men om dette også gjelder for Norge gjenstår å se.

Sony lanserer også en Playstation TV på 24" med 3D-støtte. Teknologien sørger for at to spillere kan se hver sin spilleskjerm på samme TV, istedenfor å dele skjermen i to mindre deler slik det er vanlig i dag. Konseptet er like genialt som enkelt, og slikt håper jeg på å se mer av etterhvert.

På spillfronten kommer Sony og EA til å drive et tett samarbeid i tiden fremover, noe som bl.a. vil vise seg i eksklusivt ekstramateriale til PS3-versjoner av multiplattformspill. SSX vil f.eks. få et eksklusiv brett hvor man kan kjøre nedover Fuji-fjellet i Japan.

Team ICO-glade sjeler kan glede seg over HD-samlingen av studioets to første spill, som kommer ut i USA i september. Her på bjerget: Tjaaa...

Ubisoft har på sin side annonsert spill som Brothers in Arms 4, Far Cry 3, Rayman: Origins og et Tintin-spill i forbindelse med de to kommende filmene.

En rekke trailere har også blitt vist, bl.a. Uncharted 3, Final Fantasy XIII-2, WipEout 2048 Vita og Assassin's Creed: Revelations.

Godbiten i dag har likevel vært Nintendos pressekonferanse, som også kan sies å være høyepunktet blant de fire konferansene så langt. Joda, konferansen hadde sine mangler og kunne vært bedre, men mye ble gjort riktig. Jeg mener, hvor mange pressekonferanser åpner med live orkestermusikk av Zelda-musikk, hvor lovnaden etterpå er at hele verden vil i løpet av 2011 få oppleve Zelda-konserter for å markere seriens 25-årsjubileum. Her har Nintendo tydeligvis lært noe av Final Fantasy-seriens suksess med bl.a. Distant Worlds-konsertene (visste du at Distant Worlds II kan høres i sin helhet på Spotify?).

Noen titler ble annonsert og demonstret under pressekonferansen, særlig til 3DS. 3DS's nettjeneste er nå oppe og går, inklusive nettbutikken deres (skaffer du denne innen vi skriver 8.juni er du dessuten sikret en gratis utgave av klassikeren Excitebike). De fleste av disse titlene kjenner vi fra før, som Star Fox, Mariokart og Super Mario 3D, men også et par nye titler som Tekken og Luigi's Mansion 2 ble annonsert.

Den største nyheten var selvsagt annonseringen av Nintendos nye hjemmekonsoll: Konsollen som tidligere har gått under navnet Café er nå offisielt døpt Wii U. Selve konsollen ble ikke vist frem enda, men flere videosnutter ble vist. Her fikk vi se at den nye kontrollen inkluderer en 6,2-tommers skjerm, noe som bl.a. tillater deg å spille kun på den lille skjermen dersom den store skjermen ikke er tilgjengelig (ypperlig for små husstander med bare en TV, med andre ord). Men skjermen kan også tillate en spiller å bruke et perspektiv som de andre spillerne ikke inkluderes i. F.eks. kan en spiller bruke kontroller-skjermen til å se innenfra et fly, mens en annen spiller ser sin enhet på bakken via TV-skjermen. Fullstendig nytt er jo dette ikke: De som har spilt Zelda: Four Swords Adventure til Gamecube husker bruken av GBA-maskinen til nettopp lignende oppgaver. Men nå skal linja trekkes fullt ut. Lanseringsdato for Wii U ble ikke gitt, bortsett fra 2012.

Nintendo Wii U-håndkontrollen

Hardcore-spillere vil også glede seg over nyheten om Wii U-spill som Darksiders II, Batman: Arkham City, Assassin's Creed og Ninja Gaiden 3. Nei, det er ikke tull. Stortitler som tidligere har vært ekskludert Nintendo får nå endelig innpass på Nintendos maskiner, noe som ofte ikke var tilfelle med både Wii og Gamecube. EA uttalte på konferansen at de gledet seg til det fremtidige samarbeidet med Nintendo, og det er ikke småtteri når man ser på de ti siste årene.

Nintendo Wii U

Jeg skrev godbit først, men det er ikke uten en viss bismak denne godbiten blir servert. Mye av informasjonen vedrørende Wii U var vage, for å si det mildt. Her mener jeg å huske at Nintendo lovet mer info senere i løpet av E3, men konferansen gav oss like mange spørsmål som vi fikk besvart. Den kanskje største bismaken var mangelen på lanseringsdatoer. Mange lovende spill og konsepter ble annonsert i løpet av konferansen, men de fleste fikk bare merknaden "coming 2011" eller "holiday 2011", noe som er altfor lite konkret. Enda mindre lovende for Nintendo var den fullstendige mangelen på nyheter til Wii. Noen klipp og løse ord om Skyward Sword fikk vi da, men absolutt ingen nyheter angående Wii-spill. Har Nintendo valgt å gi opp konsollen allerede, til tross for at den har minst ett års levetid igjen?

Nintendo har likevel klart å overraske, og er det noe jeg liker godt med E3-messen så er det overraskelser. Det er også et godt salgstriks å la publikum sitte igjen med et ønske om mer, og det må vi si Nintendo har klart (forvirrede sjeler taster allerede vilt på diverse internettforum). Alt i alt er jeg derfor fornøyd med dagens konferanse. Nå gjenstår flere spennende dager med E3.

Ingen kommentarer: