mandag, mai 14, 2012

Om E3-messen 2012


 Hva skal vi egentlig mene om årets kommende E3-messe?

Jeg har alltid hatt et utrolig stort forhold til E3-messen, den store spillmessen som hvert år arrangeres eksklusivt for pressen og spillselskapene i Los Angeles. Da jeg var spillinteressert guttunge var E3 den store messen jeg og vennene mine kjente til. Foruten GDC var det uansett ikke mange spillmesser på den tiden å velge mellom: BlizzCon, Gamescom og Tokyo Game Show eksisterte nemlig ikke da (sistnevnte het riktignok Spaceworld på den tiden, og det arrangementet kjente vi til). E3 var messen pressen skrev om, og guttedrømmen vår om en bilferie i USA som ble avsluttet med E3-messen ble bare større for hvert år (drømmen ble noe dempet da vi forstod at bare pressen har adgang til messen).

Med årene vokste E3 seg til å bli stort. Faktisk så stort at arrangørene måtte legge flere dempere på messen. Kaoselement og distraherende elementer som booth babes måtte fjernes, og man fikk beskjed om å spare på kruttet når det gjalt stands. I tillegg har antallet spillmesser rundt omkring i verden ikke blitt rent få, og med tanke på at flere av dem er åpne for publikum er det kanskje ikke så rart at E3 har mistet noe av den statusen messen en gang hadde (men guttedrømmen min lever fremdeles i beste velgående).

Spørsmålet er bare hva vi kan forvente oss av årets E3-messe. Slik det ser ut nå, er det nemlig ikke store greiene.

Skal vi ta dem på ordet, kan vi nok se langt etter Sony og Microsofts kunngjøring av nestegenerasjons-konsoller i år, det være seg på E3-messen eller andre messer. Med andre ord: I år som i fjor vil messen stort sett handle om Move- og Kinect-spill for disse selskapenes vedkommende. Hurra-meg-rundt, men egentlig ikke særlig overraskende. Fjorårets E3-messe var ikke akkurat noen stor begivenhet for disse selskapene, så hvorfor gjøre noe mer ut av den i år?

 En temmelig spot-on-oppsummering av E3 2011 (VG Cats) (klikk for større utgave)

Bedre blir det egentlig ikke av at flere selskaper enten har annonsert at de ikke kommer til å vise frem noen nye spill på E3-messen, (Valve), velger å bli hjemme (Blizzard) eller som kombinerer disse to fordi de rett og slett ikke har noen nye spill å vise frem (Mojang). Er dette tegn som viser at E3s tid er ute, eller er vi bare inne i et dårlig spillår? Selv lener jeg faktisk mot sistnevnte, men man kan jo aldri vite...

Heldigvis er ikke alt håp ute. Nintendo har planene klare for E3-messen med mer info om Wii U og lanseringsspillene der, og én ting vi har lært av Nintendo opp gjennom historien er at de alltid har potensialet til å overraske, på godt og vondt (hvilken bås man plasserer Wii U i får bli opp til den enkelte, men jeg er positiv til det motsatte er bevist). Andre store selskaper som Ubisoft, Square Enix og Konami har dessuten også muligheten til å avduke noen jokere vi ikke kjenner til så langt. Så langt har de vært forholdsvis tause, men for alt vi vet kan det være enten fordi de ikke har noe å presentere, eller fordi de holder kortene tett til brystet. Hva som er rett får vi svaret på 5.-7. juni.

Det er nok ikke til å stikke under en stol at E3 har mistet noe av den prestisjetunge posisjonen de hadde ved begynnelsen av milleniet. Jeg tror likevel det er for tidlig å avskrive alt håp for årets messe. Spennende nyheter kan fremdeles dukke opp, og når alt kommer til alt: Det er de store og totalt uventede overraskelsene som er de beste. Det er tross alt vanskelig å overraske dersom man får vite alle opplysningene på forhånd...

Ingen kommentarer: