søndag, september 07, 2008

WALL-E

Pixar har klart det igjen. De har laget nok en vakker barnefilm som fengsler både små og store, og som vokse kan se med god samvittighet selv om det er barnefilm. De gjorde det med filmer som The Incredibles og Rottatouille. Nå har de jammen meg gjort det igjen med WALL-E (og ja, det skal skrives med store bokstaver).

700-800 år frem i tiden er jorda forlatt. Gigantselskapet Buy n Large skapte et uforestillbart bruk-og-kast-samfunn. Dette førte til en overforsøplet jord som ble ubeboelig. Så Buy n Large tok like gjerne og sendte alle sammen ut i verdensrommet mens en rekke WALL-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-class)-roboter ble igjen for å rydde opp. Men disse har etterhvert sluttet å fungere. Igjen surrer og rydder bare en enkelt robot: Vår WALL-E, en liten rydderobot som ikke har hatt de helt store mulighetene til å sosialisere seg og som har en liten samlehobby på si (han kaster f.eks. en diamantring, men blir svært så fascinert av boksen ringen befant seg i og beholder like gjerne den). WALL-E gjør ikke stort annet enn å rydde på jorda, men en dag dukker scannerroboten EVA (Extraterrestrial Vegetation Evaluator) opp. Og moroa kan ta av.

Det er utrolig hvor bra en film Pixar har klart å lage når man tenker på at omtrentlig halvparten av filmen er uten dialog. For robotene "snakker" ikke i filmen, de lager bare noen lyder som får det til å høres ut som at de snakker (evt ler, roper e.l.). Slik sett er det moro å se hva Pixar kan gjøre ut ifra ren situasjonskomedikk og -handling, ansiktsuttrykk (i den grad roboter har ansikter) osv. Det er den språkløse handlingen som preger store deler av filmen. Ikke helt ulikt komikere som Mr.Bean, bare for å ta et eksempel.

Pixar skal også ha skryt for å ha laget et fremtidsscenario som både sees og kjennes realistisk ut. Animasjonene er det ikke noe å si på, det er like vakkert som i Rottatouille. Når man ser skyskraperhøye søppelhauger skulle man ikke tro det var animasjon, men et virkelig fremtidsbilde av vår verden. Stikket i siden til bruk-og-kast-mentaliteten skal de også ha skryt for, selv om tanken om en megakorporasjon som nærmest kontrollerer all verdensaktivitet ikke er særlig ny (did someone mention Shinra?).

Det skal sies at WALL-E henter idéer og poenger fra flere filmer. Men dette oppleves ikke som plagiering, snarere heller som en kreativ måte å gjøre det til sitt eget på. I tillegg er det flere gode referanser i denne filmen for sånne som meg som liker slikt. 2001 - A Space Oddesey-parallellene er temmelig klare. Stemmen til computeren i moderskipet til menneskene, Axiom, er ingen andre enn Sigourney Weaver. Det er, som sagt, mye å hente her for de voksne også.

WALL-E er sjarmerende, tøff og vakker. Og har den tøffeste dameroboten (eller fem-bot, som det heter i Futurama) du noensinne har sett. EVA er ikke bare en scannerrobot, hun har også en plasmakanon og løser en rubiks kube på under fem sekunder. Denne filmen fastslår bare det jeg pleier å si: Pixar er de som gjør at Disney har et snev av magi igjen i seg. Takk og lov for at de ikke gir seg med det første.

5/6? 6/6? Ett av to er sikkert riktig.

Foto: Filmweb.no

9 kommentarer:

Torgeir Hauge sa...

Det var da voldsomt... Var den virkelig SÅ bra? Jon syntes den var helt forferdelig... så da har jeg yttersynspunktene. :P

Eirik Brekke Hauge sa...

Du glømte å nevna, Toy Story 1 og 2, A bug's life, Cars, monster inc og finding nemo i filmar som underholde både store å små :P

Ingar T. Hauge sa...

Torgeir: I slike tilfeller får du bare gjøre det som er den beste løsningen: Se filmen selv, deretter ta et standpunkt. Men jeg vil absolutt si at Eirik har et poeng: Prøv å nevne en Pixarfilm som har vært dårlig så langt.

Eirik: Jeg kunne nevnt dem, men måtte begrense meg til det som var nærmest i tid. Takk for at du ikke tenker like snevert:-)

Bjarne sa...

Eg & Silje så an, me syns han va litt kjedelige.. Men jedna d e me så e kjedelige... :)

Litt for abstrakt for min del. Kan muligens ha sammenheng med at eg ikkje e ein stor fan av sciene fiction og slikt?..

silje sa...

eg syns an va
midt

treet

Sveinung sa...

Så du kan anbefale filmen? Vil se den.. Må bare finne noen å se den med. haha :D

Unknown sa...

Har allerede planer om å se filmen, nå gleder jeg meg enda mer. =)

Du sier EVA, mens forkortelsen klart gir EVE (og det var også slik fyren i traileren uttalte det). Hva er egentlig korrekt her?

Ingar T. Hauge sa...

Forkortelsen og Wikipedia sier EVE, men WALL-E selv sier EVA, og det gjør EVE/EVA selv også. Så de lærde får strides...

Unknown sa...

Jeg tenker at de bare uttaler det på en litt merkelig måte i filmen. De er tross alt roboter.