mandag, mars 23, 2009

Takanobu's Tokyo Tales: Hanshin Tigers.


De fleste som kjenner meg noenlunde godt, vet at fotball er ikke mi greie. Veldig lite sport i det hele tatt, for den saks skyld. Jeg kan godt være med og delta, og har siden jul blitt med i en innebandygjeng som spiller hver tirsdag kveld her på Fjellhaug. Men å sitte og glane på en sport i timesvis finner jeg lite tiltrekkende. Jeg synes som regel det er slitsomt nok bare det å se en hel sportssending.

Heldigvis finnes det unntak fra regelen. Baseball er ett av dem.

At det er akkurat baseball som er blitt favorittsporten, er ikke vanskelig å forklare. I Japan har baseball en solid posisjon som den mest folkekjære sporten, og de eldste profflagene som ennå eksisterer ble etablert allerede på 30-tallet. De to parallelle ligaene ble stiftet i 1949. Til sammenligning husker jeg faktisk når J-League, den japanske fotballigaen, ble etablert i 1991. Da hadde baseball allerede et over 40 års forsprang.

I japansk baseball er det to parallelle ligaer: Central League og Pacific League. Disse ligaene spiller sine kamper, og vinnerne av hver liga møtes så i et finalesluttspill, Japan Series, hvor en "best-av-sju"-serie spilles. Det laget som uten tvil har vunnet Japan Series flest ganger er Yomiuri Giants (som er Tokyo-laget i Central League). Derfor er det også naturlig at dette er ett av de mest forhatte lagene blant øvrige baseballfans. Dette gjelder ikke minst for fansen av "mitt" lag, Hanshin Tigers.

Hanshin Tigers ble grunnlagt i 1935, og er sammen med Yomiuri Giants det eldse laget i japansk baseball i dag. Alderen til tross; Tigers har kun vunnet Japan Series en gang på over 70 år, og det var i 1985 (de har riktignok vunnet Central League flere ganger, men aldri klart finalesluttspillet). Den gang tok ekstasen noe over blant fansen, noe som gjorde at de tok en statue av Colonel Sanders, maskoten til Kentucky Fried Chicken, og lempet i elva. Siden Tigers aldri har vunnet etter 1985, begynte ryktene om oberstens forbannelse å versere. Forbannelsen tilsa at Tigers ikke ville vinne Japan Series igjen før statuen ble funnet igjen, noe innbitte fans har jobbet med siden. Sannheten bak denne urbane myten kan diskuteres. Men nylig skjedde det noe stort: Statuen ble funnet igjen.

Med andre ord er Tigers-fansen svært optimistiske i år. Selv venter jeg med ekstasen til Tigers faktisk vinner. Men med tanke på fjorårets gode sesong kan det være mulig. Hvem vet?

I år begynner Central League den 3.april. Den 10.april er det duket for storoppgjør mellom Hanshin Tigers og Yomiuri Giants i Tokyo Dome, en kamp som kan sammenlignes med det største innenfor fotball (Man.U VS Arsenal eller Rosenborg VS Vålerenga, f.eks.). Hvem er som har tenkt seg på den kampen? Jo, det er oss Japanfarende. Måtte tigrenes seier bli fullkommen og Giants bli knust fullstendig og skånselsløst!

Følg med videre på Takanobu's Tokyo Tales. Nøyaktig hva jeg skal skrive om neste gang er jeg faktisk litt usikker på. Kanskje det blir om Himeji-slottet, det som kanskje er Japans best bevarte slott.

Og forresten: I dag er det fire dager igjen til avreise.

Bilder: Øverst ser vi snutt ifra en baseballkamp jeg var på i 2007, da Tigers VS Dragons. Nederst har vi de to maskotene til Tigers, To-Lucky og Lucky-chan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

HVA?!? Har de virkelig funnet Coroneru-san igjen? Det er den beste nyheten jeg har hørt på veldig, veldig lenge!

Det blir ikke noen høstkollaps i år, nei! Fure, fure!

Anonym sa...

Stemningsfullt bilde, forresten! :-D

Ingar T. Hauge sa...

Ble like overrasket som deg da jeg hørte at de har funnet igjen Coroneru-san. Det verste var at jeg hørte dette fra en ikke-"japaner" på Fjellhaug. Det er godt noen følger med her i verden.

Bildet er som sagt tatt fra en Tigers VS Dragons-kamp. Så vidt jeg husker ble det uavgjort den kvelden. Tigers vant heldigvis dagen etter, da vi også var på kamp.