onsdag, juni 10, 2009

E3 - en oppsummering.

Førsteutkastet til hjemmeeksamen i Markusevangeliet er ferdigskrevet, to døgn før innlevering. Hvilket gir meg plenty med tid til korrekturlesing. Og samtidig gir det meg tid og overskudd til å sammenfatte årets E3-messe, de beste nyhetene og de største overraskelsene.

Jeg kommer helt garantert til å glemme ett eller annet, men skal her prøve å få med det meste. Så får andre kommentere i kommentarfeltet hva de savner.

-Først og fremst kom det mange spennende presentasjoner på hardware-fronten, ikke minst fra Microsoft og Sony. Det var strengt tatt bare et spørsmål om tiden før de to selskapene på en eller annen måte kopierte Nintendo Wiis kontrollsystem, hvor kroppsbevegelser er vel så viktig som å trykke på knapper. Sonys bevegelsessystem overrasker meg fint lite. Sonys nye kontrollsystem, hvor kontrollsystemet beveges for å plukke opp ting, svinge utstyr osv, virker for meg som en blåkopi av det Wii innførte i 2006. Sonys kontroller er kanskje mer presise enn Wiis, men likevel svært lite innovativt. Da er Microsoft mye mer originale med sitt Project Natal. Project Natal fanger opp kroppsbevegelser med kameraet sitt, selv små bevegelser som føtter, fingre osv. Den kan også gjenkjenne ansikter og til og med stemmer. Med Project Natal er det godt mulig at Microsoft har skutt gullfuglen. Men originale kontrollsystemer til tross: Det er bruken av dem i spill som teller. Kule kontroller hjelper lite hvis spillene er dårlige. Her har Sony og Microsoft fremdeles en hard fiende i Nintendo.

-Nintendo kom for andre året på rad med svært få nyheter. Wii-kontrollen blir snart mer presis takket være Motion Plus, men dette visste vi allerede. Facebook på DSi er heller ikke akkurat den store nyheten for mitt vedkommende. Derimot hadde de mye spennende å komme med på spillfronten, noe jeg kommer tilbake til under. Oppfordringen til Nintendo er likevel denne: To år på rad har de nå presentert svært lite nytt på E3-messen. Etter årets innsats fra Sony og Microsoft er de nødt til å komme med noe stort til neste år.

Men så var det spillene, da. Og du verden så mye godt vi har å se frem til det neste året og to.

-Nintendo hadde mye bra å annonsere. Jeg nevner i fleng: New Super Mario Bros. Wii, Super Mario Galaxy 2, Golden Sun DS, Metroid: Other M, Wii Sports Resort, Resident Evil: The Darkside Chronicles, No More Heroes 2 og Kingdom Hearts 358/2 Days, bare for å nevne noe. Noen av spillene har vi visst om en stund, som Kingdom Hearts, Resident Evil og Wii Sport Resort. Da var de gledeligste nyhetene for mitt vedkommende Super Mario Galaxy 2 og Golden Sun DS. Førstnevnte er et av de spillene jeg har kost meg mest med på lang tid, og toeren ser ut til å følge samme trend, ikke minst på den fantastiske musikalske fronten. Golden Sun er nok mer ukjent for de fleste, men her jeg kan opplyse om at de to Golden Sun-spillene til GBA var noe av det beste man fikk av rollespill til konsollen. Golden Sun skal også ha æren for å virkelig ha introdusert meg for RPG-sjangeren, lenge før Final Fantasy og Chrono Trigger kom inn i min bevissthet. Serien var for bra til at det ikke skulle komme mer enn bare to spill, og jeg ønsker serien hjertelig velkommen tilbake.

-Mulitkonsoll- og PS3-messig har vi mye lekkert å se frem til. Assassin's Creed 2, Heavy Rain, Monkey Island, Final Fantasy XIII og det uventede Final Fantasy XIV, Metal Gear Solid: Rising, Metal Gear Solid: Peace Walker, The Last Guardian og et nytt Castlevania-spill utviklet i samarbeid med Kojima Productions (teamet bak Metal Gear Solid-serien). På denne lista var de største overraskelsene Metal Gear Solid-spillene og ikke minst Final Fantasy XIV, som kom som lyn fra klar himmel (ikke minst fordi utviklerne Square Enix allerede holder på med tre Final Fantasy-spill). Bare synd at FF XIV blir et online multiplayer-spill, for da forsvinner min interesse med en gang. Da er Metal Gear Solid-spillene en mye mer gledelig nyhet. Det var en stund snakk om at Metal Gear Solid Rising skulle bli Xbox-eksklusivt, men heldigvis kommer spillet også til PS3 og PC.

Den størse skuffelsen med årets E3 var Nintendos manglende annonsering av et nytt Zelda-spill til Wii. Vi har tidligere fått hint om at det er under utviklig parallelt med Spirit Tracks til DS (som jeg allerede har uttrykt skepsis over). Helt uten informasjon er vi likevel ikke: Nintendo har gitt oss følgende teaser-poster:

Hvem er karakteren ilag med Link på plakaten? Er det en Zora-prins? Et helt nytt vesen fra en ukjent rase? Inkarnasjonen av Master Sword? Spekulasjonene flommer på nettet, og selv synes jeg sistnevnte teori er mest logisk. Plakaten avslører ihvertfall at det nye spillet viderefører den artistiske stilen fra Twilight Princess, noe som er svært gledelig.

6 kommentarer:

Knut E sa...

Alltid ferdig med skolearbeid i god tid, i god gammel Ingar-stil. Det er gutten sin det! :)
Så videoen av project natal på youtube, ser *utrolig* lovende ut! Har aldri sett maken til interaksjon!

Helt enig. Sonys nye kontrollsystem er mye det samme som den gamle wii-kontrollen, og bringer lite nytt til spillverdenen.

Unknown sa...

Gleder meg stort til nytt Zelda-spill! Håper bare de bruker orkestrert musikk denne gangen, det tror jeg kunne tilført mye ekstra.

Ingar T. Hauge sa...

Knut: Project Natal er ikke mindre enn imponerende. Selv tviler jeg likevel på at Microsoft klarer å utnytte systemet fullt ut på X360, men deres neste konsoll kan bli ekstremt lovende med et tilsvarende system i ryggen.

MiSP: Enkelte av stykkene i Twilight Princess er faktisk orkestrerte, men dessverre ikke hele musikken, slik som i Super Mario Galaxy. Et fullt ut orkestrert Zelda hadde derimot ikke vært forakte - tvert imot tror jeg at jeg ville dånt av lykke.

Unknown sa...

Nå er faktisk ikke all musikken i SMG orkestrert heller, da - skjønt det er fordi det er meningen, ikke fordi man er på spareblussen.

Ingar T. Hauge sa...

Joda, når jeg sier "alt" så mener jeg at det er hovedtrenden. Selvsagt finnes det unntak, men det er for stemingens del og ikke fordi Nintendo er gjerrige og/eller ekle.

Disc 1 av soundtracket er i all hovedsak orkestrert. Disc 2 inneholder de ikke-orkestrerte trackene. Det er ikke tvil om hvilken del som er best:-)

Severian sa...

Zelda, Mario vel og bra, men Metroid!!
(Noter at jeg brukte mer enn ett utropstegn. Det skulle si alt.)