onsdag, april 11, 2018

En teologs vandring gjennom Far Cry 5


Ett av vårens største spill, både når det gjelder produksjonsomfang, salgstall og omtale, er Far Cry 5 fra studioet Ubisoft. Far Cry-serien har fartstid så langt tilbake som 2004, og det nyeste spillet har vært en etterlengtet tittel for mange.

Sentralt i de nyeste Far Cry-spillene finner vi karismatiske og mye omtalte hovedskurker, slik som Vaas i Far Cry 3 og Far Cry 4. I Far Cry 5 møter vi Joseph Seed, lederen for en dommedagssekt kalt The Project at Eden's Gate. Sekten spiller på kristen symbolikk, og Joseph Seed deler mange likhetstrekk med karismatiske sektledere fra den virkelige verden.

Tematikken gjør Far Cry 5 ekstra interessant for meg som teolog med interesse for spill, og selv om jeg ikke har spilt mye Far Cry tidligere tok jeg meg derfor tiden til å spille gjennom Far Cry 5 i påsken. Under gjennomspillingen satte jeg meg som mål å se etter tematikk i spillet som er ekstra interessant ut ifra et teologisk perspektiv: Hvor virkelighetsnær (eller fjern) føles Seeds sekt? Hva slags teologi profilerer han, om noen? Kan sekten klassifiseres som kristen, eller står den så langt fra "kjerneteologien" at den må defineres langt utenfor det kristne fellesskapet? Har Far Cry 5 noe å si om ytre høyre-kristendom man finner i USA, eller toner Ubisoft dette noe ned?

Mye av dette har jeg forsøkt å skrive om i min nyeste Gamereactor-artikkel, En teologs vandring gjennom Far Cry 5. Det er kanskje en av de mest krevende artiklene jeg har skrevet, men samtidig også en av de mest interessante.

Artikkelen kan du lese her. Noe som minner mer om en klassisk anmeldelse kommer jeg tilbake til senere.

Ingen kommentarer: