lørdag, oktober 07, 2017

Musikk-temablogg #7: Band of Brothers


Hver dag i oktober presenterer jeg musikk fra en film, en TV-serie eller et spill/spillserie. Les mer om musikk-temabloggen her.

But we in it shall be rememberèd-
We few, we happy few, we band of brothers; 
For he to-day that sheds blood with me
Shall be my brother; be he ne'er so vile

- Henry V, Willam Shakespeare -

Krigsfilmer og krigsserier er en ømfintlig greie. På den ene siden kan man stille spørsmålstegn ved om krig, lidelse og død er noe man bør skape underholdning av. På den andre siden er det absolutt viktig å minnes historien og ivareta kunnskap om historiske konflikter som har formet vår nåtid.

Krig er også mer enn bare lidelse. Det er et tid hvor mennesker og båndet mellom dem blir satt på prøve. Få krigsfilmer eller -serier har illustrert dette bedre enn HBO-serien Band of Brothers, en serie som fortsatt står som en av historiens beste.

Historien om Easy Company er ikke bare mektig fordi den er mesterlig gjennomført med tanke på manuskript og cinematografi. Den er også mektig fordi den bygger på de faktiske historiene fortalt av de gjenlevende medlemmene. Det er en gripende fortelling om menn av ymse moralske kvaliteter og motiver som kommer sammen med ett formål: å kjempe for noe, det være seg ære, fedrelandet, dem de er glad i eller bare fordi.

Og dette båndet som oppstår mellom medlemmene i Easy Company er nettopp brorskapsbåndet som har gitt serien sitt navn. Når man ligger der kringsatt av fiender spiller det ingen rolle hvem mannen er ved siden av deg, så lenge du vet at dere kjemper sammen og dere vil begge gjøre hva dere kan for å komme levende ut av det hele. Den slags knytter mennesker sammen, enten man vil eller ikke.

Dagens innslag er hovedtemaet fra Band of Brothers. Det hender en gang iblant at dette stykket dukker opp på NRK Alltid klassisk mens jeg sitter og jobber. Hver gang det skjer må jeg bare legge arbeidet fra meg et par minutter og bare lytte. Slike øyeblikk gjør godt i en travel hverdag.

Ingen kommentarer: