fredag, oktober 27, 2017

Musikk-temablogg #27: Super Mario

Hver dag i oktober presenterer jeg musikk fra en film, en TV-serie eller et spill/spillserie. Les mer om musikk-temabloggen her.


"Let's-a go!"

Endelig! Endelig er dagen kommet. I dag kan vi sette oss ned med Nintendo Switch og spille det nyeste Mario-spillet, Super Mario Odyssey.

Om spill og den slags er noe du halvveis interesserer deg for, har du kanskje fått med deg at Nintendo i dag lanserer et helt nytt Mario-spill. Dermed er det klart for et nytt eventyr med verdens største og kanskje mest kjente spillikon. Bare det i seg selv er nok til å få de fleste til å glede seg, og videoklippene vi har sett fra spillet så langt gjør det ikke akkurat mindre lovende.

Mario har vært så lenge iblant oss at nesten alle har et forhold til ham, enten de spiller eller ikke. Helt siden Super Mario Bros. gjorde sitt inntog i 1985 har Mario vært forbundet med spill. Det samme gjelder musikken av Koji Kondo. Hvem har vel ikke hørt hovedtemaet fra Super Mario Bros. før? Mange kjenner dessuten også til hovedtemaet fra Super Mario World til Super Nintendo, for ikke å glemme hovedtemaet fra Super Mario 64.

Det mange som ikke spiller aktivt i dag ikke vet, er hvordan Nintendo har satset på orkestermusikk i Mario-spillene sine de siste ti årene. 16. november er det ti år siden Super Mario Galaxy kom ut til Wii, et Mario-spill som for første gang kunne skimte med musikk av et ekte symfoniorkester. Dermed fikk vi uforglemmelige sanger som Rosalina's Comet Observatory, Good Egg Galaxy, Nemesis Bowser og ikke minst Gusty Garden Galaxy. En ny tid med uforglemmelig musikk var påbegynt.

Siden den gang har vi fått samme kvalitet i spill som Mario Kart 8 og Super Mario 3D World, og selv om mesteren Koji Kondo ikke lenger er alene om å komponere musikken er han fortsatt delaktig. Musikken i Super Mario 3D World var meget lett og lystig, og her fikk vi perler som Super Bell Hill, Hisstocrat, Switch Scramble Circus, Chainlink Charge og Shifty Boo Mansion, for ikke å glemme en herlig avslutningsmedley. Det er gode tider å være en musikkglad Mario-fan.

Den gleden ser ikke ut til å bli noe mindre med Super Mario Odyssey, så det blir moro å utforske spillet, ikke bare på et spilldesignmessig plan men også på et lydmessig plan.

Jeg mener, bare hør på dagens innslag, Jump Up, Super Star! Det svinger, det jazzer, det er utrolig tight og smooth musikk hele veien gjennom. Det er musikk til å bli glad av, og det har jeg tenkt å være i dag.

Ingen kommentarer: