torsdag, oktober 19, 2017

Musikk-temablogg #19: Metal Gear Solid

Hver dag i oktober presenterer jeg musikk fra en film, en TV-serie eller et spill/spillserie. Les mer om musikk-temabloggen her.


"Kept you waiting, huh?"

Snikespill kan være meget moro, så lenge det gjøres riktig. Thief fra 2014 var et eksempel på hvordan slike spill kan ende opp med å bli helt feil, mens nyere eksempler som Dishonored 2 og Deus Ex: Mankind Divided viser i større grad hvordan det skal gjøres.

Snakker man om snikespill, kommer man likevel ikke unna Metal Gear Solid-serien. Hjertebarna til Hideo Kojima henter hovedinspirasjonen sin fra 70- og 80-tallsfilmer, og er kjent for alt fra pappesker til ekstremt overdådig historiefortelling. Filmsekvenser på 45 minutter? Null problem? Ekstremt lange scener med dialog og alternativ historie? Kjør på!

Samtidig er det noe mesterlig over disse spillene. Kojima er på sitt beste når han har noen som holder ham igjen, noe de tre første spillene i Metal Gear Solid-serien bærer mer preg av enn senere spill i serien. Dermed får vi noen spill med spennende tilnærming til makt, krig, historie, atomkappløp og konspirasjonsteorier. Men først og fremst handler Metal Gear Solid-spillene om infiltrasjon og sniking, og det er få spill i samme sjanger som har mestret dette på like god og unik måte.

Snakker man om Metal Gear Solid-spillene, må man også nevne musikken. God musikk har alltid kjennetegnet Metal Gear Solid-spillene, men kanskje først og fremst de to spillene som ble lansert til PlayStation 2: Metal Gear Solid 2 og Metal Gear Solid 3. Mens det første Metal Gear Solid til den første PlayStation hadde et langt mer sammensatt team av komponister, ble musikken i Metal Gear Solid 2 og 3 komponert av Norihiko Hibino og Harry Gregson-Williams. Sistnevnte er et kjent navn for mange, da han som filmmusikkomponist har bidratt til musikken i blant annet Narnia-filmene, Kingdom of Heaven, Wonder Woman og The Rock. Sistnevnte hører man tydelige spor av i Gregson-Williams' arbeid med musikken i Metal Gear Solid-spillene, slik som nyversjonen av hovedtemaet i Metal Gear Solid 3. Temasangen Snake Eater fra Metal Gear Solid 3 har en bisarr tekst, men setter absolutt stemningen for spiondramaet satt til den kalde krigen. Melankolsk musikk finner man også i serien, slik som avslutningssangen Can't Say Goodbye to Yesterday fra Metal Gear Solid 2.

Dagens innslag er imidlertid ikke komponert av Gregson-Williams eller Hibino, men sammen sørget de for at seriens hovedtema fikk den behandlingen den fortjente. Dagens innslag er med andre ord Metal Gear Solid Main Theme fra Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Enjoy!

Ingen kommentarer: