fredag, oktober 13, 2017

Musikk-temablogg #13: The Dark Knight

Hver dag i oktober presenterer jeg musikk fra en film, en TV-serie eller et spill/spillserie. Les mer om musikk-temabloggen her.


"You either die a hero, or you live long enough to see yourself become the villain."

Interessant nok var jeg svært skeptisk i 2005 da en ny Batman-film sto på trappene, denne gangen med lovnader om å gå tilbake til der hele historien om Batman begynte. Årsaken var faktisk ikke den katastrofalt dårlige Batman and Robin fra 1997, men fordi Tim Burtons film Batman fra 1989 var en film jeg så svært mange ganger som ung. Ettersom Batman Begins ble lansert med tanken om at tidligere Batman-filmer "ikke telte med", meldte skepsisen seg hos meg.

Sett tilbake med dagens blikk er det heller merkelig å tenke slik, men sånn er det nå en gang med minnene man har vokst opp med. Uansett er det godt å ta feil en gang iblant. Christopher Nolans Batman-trilogi, som består av filmene Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) og The Dark Knight Rises (2012) har alle gått inn i filmhistorien som overraskende gode filmer, og som virkelig har vært med på å dytte grensene for hva man kan forvente av superheltfilmer, tematisk så vel som effektmessig.

Av de tre filmene er det uten tvil The Dark Knight som står som den suverent største, ikke bare kvalitetsmessig men også kulturelt sett. Heath Ledgers tolkning av Joker-rollefiguren har for lengst blitt legendemateriale, og fortsatt briljerer filmen og rollefiguren med sin nervepirrende fremtoning og tematikk. Samtidig skal vi heller ikke underslå kvaliteten ved resten av filmen. Spesialeffektene er et imponerende skue (her kan jeg anbefale behind the scenes-materialet som handler om nettopp dette), men siden dette først er en temablogg får vi konsentrere oss om musikken.

Da jeg var på konsert med filmmusikkomponist Hans Zimmer i mai, nevnte han hvordan arbeidsfordelingen hadde vært mellom ham og James Newton Howard da de komponerte musikken til trilogien. Mens Newton Howard var den som tok seg av de mer rolige, stemningsfulle sekvensene, gjorde Zimmer det han kan best, nemlig å pøse på med basstoner og dramatikk i de mer intense scenene. I den forstand må man kunne si at dagens innslag er veldig typisk Zimmer.

Dagens innslag er Why So Serious? komponert av Hans Zimmer for filmen The Dark Knight. Sporet er åpningsmusikken i filmen, hvor vi ser Joker-gjengen bryte seg inn i en av Gothams mange mafia-kontrollerte banker. Det er intense minutter som underbygges av en like intens musikk, hvor bruken av basstoner, strykere og fuzzpedal skriker Zimmer uten at det bryter med filmuniverset. Dessuten har musikken noen herlige detaljer. De to tonene som utgjør mesteparten av stykket er nemlig tonene D og C, som man for eksempel kan høre på pianoet rundt 6:40, hvor pianoet spiller tonene D, C, C og D. Enhver med litt tegneseriekunnskap forstår at dette ikke er tilfeldig, for DC er nemlig tegneserieforlaget som i alle år har gitt ut Batman-tegneseriene, og hvor Batman er en av bærebjelkene sammen med Superman og Wonder Woman. Slike detaljer er bare med på å understreke filmmusikkens briljans.

Så nå er det bare å lytte, og mens du lytter kan du jo tenke litt på Jokers spørsmål: "Do you want to know how I got these scars?"

Ingen kommentarer: