torsdag, oktober 12, 2017

Musikk-temablogg #12: The Last of Us

Hver dag i oktober presenterer jeg musikk fra en film, en TV-serie eller et spill/spillserie. Les mer om musikk-temabloggen her.

I dagens innslag av musikk-temabloggen skal innom et av de beste, vakreste og tematisk mest innholdsrike spillene vi har sett de siste årene. Vi skal til en ikke altfor fjern fremtid, hvor menneskeheten strever med å overleve i en post-apokalyptisk tilværelse hvor verden slik vi kjenner den har gått til grunne, og hvor naturen har overtatt asfalt, betong og stål til et punkt hvor "asfaltjungelen" er blitt mer enn bare et begrep.

Utviklerne i studioet Naughty Dog er først fremst kjent for de fleste gjennom spillserien og figuren Crash Bandicoot. Med denne festlige men å-så-vanskelige plattformspillserien vant Naughty Dog mang en ung spillers hjerte på den første PlayStation. Om du ikke tror meg, kan jeg nevne at samlepakken som ble gitt ut til PS4 i sommer med de tre første Crash Bandicoot-spillene gikk til topps på salgslistene.

På PlayStation 3 og PlayStation 4 har studioet imidlertid blitt bedre kjent for Uncharted-serien, en serie stappet til topps med skattejakter, eventyr, akrobatiske krumspring, sjarm, humor, spenning og et utsøkt persongalleri. Uncharted 4: A Thief's End ble årets spill anno 2016 for mange, og ikke uten grunn. Serien har til enhver tid presset konsollene for det de er teknisk i stand til, og Uncharted-spillene har alltid vært svært vakre.

Det er tydelig at Naughty Dog tok med seg denne erfaringen videre da de i 2013 ga ut et helt nytt spill. Borte var imidlertid sjarmen og humoren. Denne gangen var det alvor, tyngde og en lite optimistisk fremtid vi fikk se, og det hele skyldes en type sopp. Soppsporen cordyceps er faktisk en ekte type parasittsopp som kan feste seg til insekter, vokse i og på dem, og sakte men sikkert overta kontrollen over verten sin. Hva ville skjedd dersom denne soppen utviklet seg til å infisere mennesker? Hvordan ville en fremtid hvor mennesket lever under den konstante trusselen om giftige sporer fortont seg? Og hvordan ville de overlevende reagert dersom de, tjue år etter katastrofen inntraff, kom over en tenåring som viser seg å være immun mot giftsporene?

Resultat er The Last of Us, et spill som den dag i dag står som en av spillbransjens største triumfer når det kommer til å skape engasjerende, dype og følelsesladde historier. Dette er et spill som makter å overgå dine forventninger, og hvor du ikke kan sitte uberørt igjen etter å ha spilt gjennom den mesterlige historien. Har du ennå ikke spilt The Last of Us, skylder du deg selv å plukke opp PS4-versjonen av spillet.

Til å akkompagnere spillets postapokalyptiske stemning og følelsesladde historie følger de mesterlige tonene til komponisten Gustavo Santaolalla. Dagens innslag, som i likhet med spillet heter The Last of Us, demonstrerer for oss hva Santaolalla er i stand til å formidle inn i spillet. Her er alvor, sårbarhet, tvil og usikkerhet, men også et lite snev av håp.

Ingen kommentarer: