onsdag, oktober 11, 2017

Musikk-temablogg #11: The Last Samurai

Hver dag i oktober presenterer jeg musikk fra en film, en TV-serie eller et spill/spillserie. Les mer om musikk-temabloggen her.


"They say Japan was made by a sword. They say the old gods dipped a cold blade into the ocean, and when they pulled it out four perfect drops fell back into the sea, and those drops became the islands of Japan. I say, Japan was made by a handful of brave men. Warriors, willing to give their lives for what seems to have become a forgotten word: Honor."

Det er noe med stemningen i filmen The Last Samurai. Joda, jeg ser innvendingene man kan ha mot filmen. Hvit mann er hovedpersonen i en film satt til et østlig land. Hvit man blir satt til å motarbeide en lokal kultur, men ender opp med å forsvare den. Det er mer eller mindre det samme plottet vi ser i Danser med ulver, Pocahontas og Avatar (skjønt, Avatar kom ut senere enn The Last Samurai, så det er ikke samuraiens feil at historien gjentar seg på Pandora).

Samtidig er filmen et interessant perspektiv på møtet - og kontrastene - mellom østlig og vestlig kultur. Om det individuelle kontra det kollektive. Om ganske forskjellige oppfatninger av begreper som ære. Om hvordan en urolig sjel kan finne hvile på steder man minst venter det.

Dessuten, når alt kommer til alt, så er dette en film hvor Tom Cruise gjør en god innsats som hovedrolleinnehaver. Pluss at filmen lærer oss at kriteriene for hva som utgjør en god samtale ikke alltid behøver å være så store.

For å gå litt tilbake, nevnte jeg at filmen har en interessant perspektiv på møtet mellom øst og vest. Dette gjelder ikke minst hvis man lytter til lydsporet av Hans Zimmer. Zimmer er kanskje mest kjent for filmer som Gladiator, Inception, The Dark Knight og det meste av musikken til Pirates of the Caribbean-filmene, men The Last Samurai havner ofte litt i skyggen av disse. Det er synd, for lydsporet har en nydelig sammenblanding av nettopp øst og vest. Både valget av instrumenter og skalaer gjenspeiler filmens tematikk på en utsøkt måte, og formidler både følelsene og dramatikken i filmen på en særskilt måte.

Dagens innslag er det første sporet fra filmens lydspor, A Way of Life. Med dette sporet går tankene øyeblikkelig til frodig japansk natur, hardføre folk og en kultur som er både lik og ulik vår egen. Det er et kontemplativt stykke, så her bør en lene seg tilbake og lytte.

"Tell me how he died."
"I'll tell you how he lived."


Ingen kommentarer: