torsdag, oktober 29, 2015

Farvel, NRK-lisens!

Jeg er en noenlunde tilhenger av NRK. Tanken om en statskanal, tilgjengelig for alle, som drives av mer enn kommersielle interesser og med plass for snevre kulturbidrag innen TV, radio og internett er god. For all del, selskapet har mer enn nok forbedringspotensiale, men utgangspunktet er i det minste godt. 

Verre er det med finansieringsmodellen. Per i dag er det slik at NRK finansieres gjennom NRK-lisensen. Denne betales av den som eier en TV med antennemottak. Dette betyr at de som benytter seg av NRK uten å ha TV ikke betaler noe. Det betyr også at mennesker som eier en TV men ikke bruker denne til tradisjonell TV-titting - fordi de kun bruker den som monitor til spill, film og strømming - må betale for noe de ikke benytter.

Jeg har vært i sistnevnte kategori helt siden det digitale bakkenettet kom på plass i slutten av forrige tiår. Jeg har aldri savnet de tradisjonelle kanalene, men jeg har irritert meg grønn over å måtte betale lisensen. Å komme seg til verksted for å plombere TV-en blir fort en nedprioritert oppgave når man ikke eier en bil.

Men heldigvis finnes det noen som ser et marked i slike som meg. Takket være lisensfri.no har jeg nå endelig fått plombert TV-apparatet, og det uten å måtte dra TV-en til et verksted. Selskapet kommer nemlig hjem til deg i stedet (med andre ord: når Muhammed ikke kan komme til fjellet, får fjellet komme til Muhammed).

Nå, en uke senere, er NRK-lisensen sagt opp, TV-en fungerer akkurat som normalt, og med ny fiber-linje i boligblokka er tilstandene bedre enn på lenge. Så skal jeg heller være med på å støtte NRK igjen når finansieringsmodellen blir hakket mer oppdatert.

Innlegget er ikke ment som reklame for lisensfri.no, bare som et velment tips og en anbefaling til alle som måtte befinne seg i samme sko.

2 kommentarer:

Christer van der Meeren sa...

Er selv veldig glad i NRK og betaler lisensen med den største glede. Ja, iver nesten. NRK skiller seg markert ut ifra andre kanaler, selv TV2, og jeg liker profilen deres mye bedre. Mer nøktern og seriøs, ikke stressende tempo, og de kan gjøre breddeting de ellers kanskje ikke kunne gjort som kommersiell kanal. Ingen er perfekte, heller ikke NRK, men jeg ser veldig mye heller på NRK enn mye annet.

Men at lisensen rammer deg som eier TV men ikke ser på, har jeg forståelse for er irriterende. Vi snakker jo tross alt om en god konsoll annenhvert år.

Ingar T. Hauge sa...

Jeg er også i den bås at jeg heller velger NRK fremfor en av de norske konkurrentene. Samtidig er jeg av den oppfatning at jeg heller vil betale for noe jeg faktisk bruker, fremfor å betale for noe jeg aldri benytter meg av. Slik lisensordningen er nå har jeg betalt for noe jeg aldri bruker, og som du sier: det er snakk om ganske store summer over tid (med tanke på at lisensen ligger på nesten 3000 kr i året nå, tilsvarer jo det en ny spillkonsoll hvert år og ikke bare annenhvert).