fredag, februar 14, 2014

The Wolf Among Us: Episode 2 - Smoke and Mirrors

Jeg er ingen kriminaletterforsker, men jeg mistenker at uansett hva slags kriminell sak man jobber med er tiden en av ens største fiender (med mindre man arbeider med å bygge en ordentlig sak mot den mistenkte gjennom spaning og lignende, alá The Wire). Derfor har det ikke vært rent lite frustrasjon å spore mot Telltale Games den siste tiden. Etter å ha lansert første episode av The Wolf Among Us – spillet basert på tegneserien Fables – i oktober, ble det plutselig stille. Ingen nyheter om når neste episode var i vente var å spore, og i mellomtiden virket det som at studioet konsentrerte seg om å få lansert første episode i sesong to av The Walking Dead-spillserien. Sporet fra mordmysteriet i eventyrsamfunnet har blitt kjølig siden slutten av oktober, og tiden har arbeidet mot Telltale. Det kan rett og slett virke som at Telltale Games gapte over for mye, noe de også har innrømmet og delvis unnskyldt.


Men bedre sent enn aldri, er det noe som heter, og det heter også at den som venter på noe godt alltid må vente litt til (eller no’ i den duren). Og ettersom første episode av mordmysteriet med Bigby Wolf i hovedrollen som hovedetterforsker ga mersmak, var det med store forventninger vi kunne plukke opp tråden igjen i forrige uke.

The plot thickens
Innbyggerne fra eventyrrikene som har søkt tilflukt i vår verdslige verden opplever sin mest rystende krise så langt. To mord på like mange dager gjør at onde blikk kastes både i den ene og den andre retningen, og kimer til konflikter som har ligget og ulmet over lang tid er nå i ferd med å blusse opp igjen. Bigby Wolf, bedre kjent som den store stygge ulven, får sin tøffeste oppgave så langt i sin allerede trøblete og overbelastede sheriffkarriere, og må komme til bunns i mysteriet før eventuelt flere lik bokstavelig talt havner på trappene.

Naturlig nok er det begrenset hvor mye mer av handlingen man kan avsløre når man skriver om en episode på halvannen time, men episoden gjør en utmerket jobb med på å forstørre mysteriet. Der første episode etablerte premisset for historie, bakgrunnsteppet og spillmekanikken, er andre episode den delen som for alvor åpner etterforskningen. Noen mysterier og spørsmål fra første episode blir avklart, men for hvert mysterium man avslører dukker det opp to nye, og flere ubesvarte spørsmål gjenstår. Det blir spennende å se hvordan fortsettelsen blir, for selv sitter jeg igjen med et par spørsmål som helst bør besvares for at ikke handlingen skal lide av sentrale plotthull.

Gamle og nye kjenninger
For både gamle og nye kjenninger av Fables-universet dukker det opp nye, kjente fjes. Rakkeren Jack, han med bønnestengelen og som er kjent som den store urokråken blant eventyrfigurene i New York, er bare en av mange kjenninger som viser seg i spillet. Persongalleriet utvides og utdypes, noe som også gjør mysteriet mer spennende å følge med på. Aktørene har mer enn nok av svin på skogen (selv når de tre små grisene er fraværende fra episoden), og det store spørsmålet for Bigby blir å skille de personlige motivene og misnøyen mot systemet fra faktorene som faktisk har noe med mordene å gjøre.

For deg som spiller foregår etterforskningen på tre måter. Hoveddelen består av å følge med på de mange dialogene i spillet, og med jevne mellomrom foreta valg innenfor en forholdsvis kort tidsfrist. Valgene du tar vil avgjøre hvordan dine opponenter tolker situasjonen og blir innstilt i forhold til Bigby, og kan også virke inn på utfallet av situasjonen. Den andre delen består av mer actionfylte QTE-sekvenser der knapper må trykkes i samsvar med det som kommer opp på skjermen. Den tredje delen av spillmekanikken er klassisk pek-og-klikkarkitektur, der man kan gå rundt, klikke på folk og gjenstander og se hva som skjer.

Den største svakheten i The Wolf Among Us er fremdeles at spillet fremdeles har for mye av det første og for lite av det siste. Hadde historien vært dårlig, kunne dette vært katastrofalt for spillopplevelsen. Blir man derimot fenget av den visuelle stilarten, historien og settingen (og som fan av tegneserien er jeg allerede solgt) føles dette imidlertid ikke som et stort minus. Men er det et spill som krever aktiv deltakelse av spilleren du vil ha, er det med episode to tydelig at dette muligens ikke er spillet for deg.

En utmerket fortsettelse
Andre episode av The Wolf Among Us gjør akkurat det den skal: den lener seg trygt tilbake på grunnen som første episode har etablert, og utbroderer situasjonen ytterligere for å vise kompleksiteten i mordmysteriet. Tar man med det spennende persongalleriet, de nye rollefigurene og den rike stemningen, er dette en episode som uten tvil har vært verdt ventetiden. Ifølge Telltale Games blir det ikke like lenge å vente til neste episode (jeg tipper tredje episode kommer i april), og det er godt; med en høyst oppsiktsvekkende cliffhanger ser jeg allerede frem til fortsettelsen.

Score: 8/10

Ingen kommentarer: