torsdag, mars 21, 2013

Om påskesalmer

Jeg innrømmer det gjerne: For meg er påske en høytid jeg verdsetter langt mer enn jul.

Det har ikke bare med at årstiden spiller meg på mine strenger, og at det er lysere i været enn hva tilfellet er ved juletider. Det har heller ikke så mye med gavestyret og den slags som følger med jul (som jeg alltids klarer å leve med), eller at jeg har en spesiell forkjærlighet for påskekrim.

Det har heller ikke noe med at den ene høytiden er mer eller mindre kommersialisert enn den andre. I dagens samfunn er det vel så stort fokus på påskeharer, kyllinger og sjokolade som det er fokus på nisser og julebord i jula. Et tegn på dette finner man faktisk i det nye matheftet til Rema 1000 (som jeg jo selvsagt må holde meg oppdatert på i forbindelse med jobben), der det snakker om påskefrokost og påskemiddag (ordet "påskemåltid" og oppskriften på dette er derimot ikke å finne). Norsk påske er kommers og sekulær nok for folk flest som det holder, den.

Men på ett punkt skiller påsken seg ut i forhold til jula: Påskesangene er først og fremst forbeholdt den kirkelige sfære.

Det musikalske innholdet rundt juletider er av svært ymse kvalitet, og uansett hvorvidt tekstene spiller på "allmenn" eller kristen jul blir de fleste julesanger spilt til døde på radio eller konserter. Påskesalmene føler jeg imidlertid har sluppet unna dette fenomenet. Det har liksom ikke dukket opp noen sanger om påskeharer, påskekyllinger, påskekrim og hytteturer med skikkelig schvung over det (med unntak av Øystein Sundes Påsketur og Epic Rap Battles of History: Genghis Khan VS Easter Bunny, selvsagt).

Det er mange vakre tekster å finne blant påskesalmene. Tekster med sterke og tydelige budskap og poeng. La oss bare ta noen eksempler:
Se, Herren lever! Salig morgenstund!
Mørkets makter bever, trygg er troens grunn.
- Deg være ære -
Lær mi sjel kor du laut lida, syn meg såret ditt i sida,
Styrk og nør mi veike tru.
Syn meg dine merkte hender, så eg frelst mitt auga vender
opp til det på krossen, du.
- Du som lå i natti seine -

Ja, Forsoner, la meg være
ofret deg til takk og ære,
helliget ditt velbehag!
Sonet ved den dag du døde,
skal jeg deg frimodig møte
på den siste store dag.
- Naglet til et kors på jorden - 

Herre Jesus, gi meg nåde ved din gode Hellig Ånd,
at av deg jeg lar meg råde og veiledes ved i hånd
at jeg ei skal falle hen i det dødens svelg igjen
hvorav du meg engang rykte da du døden undertrykte.
- Som den gylne sol frembryter - 

Nei, i påsken skal det synges!

Ingen kommentarer: