tirsdag, mars 26, 2013

Om 1337

Denne posten er ikke en hvilken som helst post. Vi har nemlig nådd bloggpost nummer 1.337 her på World of Ingar. Og som enhver nerd med respekt for seg selv vet, er ikke 1337 et hvilket som helst tall i nerdosfæren. Men hva med de av dere som ikke er like mye inne i tallsymbolikk? La meg forklare.

Innenfor nerdekulturen representerer tallet 1337 begrepet leet. Begrepet 1337, eller leet om du vil, stammer på sin side igjen ifra begrepet elite. Opplegget her er at tallene skal leses som erstatning for bokstaver: 1 blir L, 3 blir E og 7 blir T. Dette er basisen for det som kalles leetspeak, et skrift-"språk" hvor bokstaver erstattes med tall og symboler. Dette har siden igjen gitt grobunn for flere ord og begreper som jevnlig brukes som internett-slang, som for eksempel begrepet n00b (noob er en newbie, og er altså internettsk for grønnskolling).


Mitt første møte med l33t5p34|< stammer fra nettegneserien Megatokyo, hvor den ene av hovedpersonene, Largo, "snakker" l33t svært flytende. Dette viser seg å være en "nyttig" egenskap å ha, som i den første l33t-stripa i Megatokyo (se under, eventuelt her).


Har alt dette om l33t noe å si i det store og det hele. Nei. Men har man først et talljubileum på bloggen som er verdt å markere, må man jo ta det for seg.

For mer lesning, ta en kikk på artikkelen om l33t på \/\/1|<1 a="">

3 kommentarer:

Johanne sa...

Då lærte eg jammen någe i dag og!
(og dette har eg faktisk lurt på i mange år!) :P
"Cheapest college, ever!" ;)

Kjetil Austad sa...

74|<|< for et morsomt innlegg. Det lover alltid bra når man en dag tilfeldigvis ser på klokken akkurat 13:37. Og jeg vil rose deg for språkordet "internettsk". Det likte jeg!

Ingar T. Hauge sa...

Johanne: Bare å foreslå flere faglige presentasjoner av obskure tema.

Kjetil: Regnet med at ordet ville falle i smak ;-)