søndag, november 20, 2011

Om Gamecubes tiårsdag


For noen få dager siden fylte Microsofts debut på konsollmarkedet ti år. Men i går fyller en av dens konkurrenter like mange antall år. I går var det Nintendo Gamecubes tur til å blåse ut de ti bursdagslysene på kaka (i USA, riktignok: I Japan ble konsollen sluppet i september 2001, og jeg husker fremdeles når konsollen ble lansert 3.mai 2002 i Norge).

Nintendos blålilla kube nådde aldri de helt store salgstallene, verken her til lands eller internasjonalt. Totalt i verden snakker vi om i underkant av 22 millioner solgte konsoller, mot 24 millioner Xbox-konsoller og svimlende 150 millioner PS2-konsoller. Det var likevel mye ved konsollen som bør trekkes frem selv i dag. Konsollen var ambisiøst tilregnet bruk av internett (noe få spill dessverre støttet opp på en god måte, med unntak av Mario Kart). Den fikk også den snertne løsningen hvor man kunne koble opp en Gameboy Advance via en spesiell kabel og låse opp ekstrainnhold i flere spill (som regel i tilfeller hvor det var snakk om samme spillserie til både GBA og Gamecube). Og ikke minst: Den dag i dag tør jeg fremdeles å argumentere for at Gamecube-kontrollen er spillhistoriens mest behagelig og ergonomiske. Det er få andre kontroller som sitter like behagelig i hendene mine som Nintendos lille lilla (til sammenligning var Xbox sin kontroll ekstremt stor og klumpete i mine små pianohender).

Blant mange gamere ble ofte Gamecube beskylt for ikke å ha gode nok spill. Det var kanskje tilfelle for multikonsollspillene, men når det kom til eksklusive spill hadde Gamecube mer enn nok å stille med, og noen av dem ble senere overført til andre konsoller. Baten Kaitos, Starfox, The Legend of Zelda: The Wind Waker, Star Wars: Rogue Squadron II, Viewtiful Joe, Super Mario Sunshine, Metroid Prime, Fire Emblem, Resident Evil 0 og 4 var bare noe av det konsollen kunne skimte med. I peisestua hjemme var det derimot lite som slo så godt an blant vennegjengen som Super Smash Bros. Melee, og den dag i dag hender det at jeg spiller den gamle klassikeren fremfor Wii-versjonen av serien.

Gratulerer med dagen, Gamecube!

Ingen kommentarer: