torsdag, november 24, 2011

Om Freddie Mercury, 20 år senere

Selv om musikksmak er en delt og subjektiv sak, er det ikke til å stikke under en stol at noen band og artister har hatt en større påvirkningskraft på musikkbransjen enn andre. Det britiske bandet Queen er uten tvil et slikt band. Ikke bare behersket Queen en rekke sjangre og hadde en gitarist som fremdeles trekkes frem som av det 20-århundrets mest betydningsfulle (Brian Mays eksperimentering med gitar og delay er unektelig på grensen til det legendariske), men Queen skal også ha mye av æren for å ha utviklet musikkvideoen som sjanger. Bandet var store på det å lage musikkvideoer som passet overens med sangenes tema, tonalitet og motiv. Og jeg legger ikke skjul på det: Queen er blant de bandene som betyr mest for meg innenfor musikk.

I år fyller Queen 40 år som band. Men i dag markeres en annet Queen-dato av betraktelig tristere grad. I dag, 24.november, er det 20 år siden vokalisten Freddie Mercurys bortgang.

Få kan unngå å bli imponerte over å høre Freddies vokal, som med krystallklar stemme kunne spenne over mer enn fire oktaver. På diverse kåringer over rockehistoriens beste vokalister finner man alltid Freddies navn, ikke sjelden på topp eller i nærheten av toppen. Det er med andre ord en artist som fortjener å bli minnet.

For å markere denne dagen har jeg derfor samlet et lite utvalg over noen personlige Queen-favoritter, i mer eller mindre tilfeldig rekkefølge (videoklippene er stort sett hentet fra Queens egen YouTube-kanal).

Bohemian Rhapsody (1975)


Another One Bites the Dust (1980)


My Melancholy Blues (1977)


Too Much Love Will Kill You (1988/1992)


Somebody to Love (1976)


The Show Must Go On (1991)


Og ikke minst, min definitive favoritt: I Want It All (1989)

Ingen kommentarer: