tirsdag, september 13, 2011

Om hemmelig valg


De fleste sjeler som er bosatt i Norge og som har tilgang på ett eller annet medium, fikk muligens med seg at det var valg i dette kalde landet i nord i går. Hvordan utfallet av valget ble kommer jeg ikke til å diskutere noe særlig her; nok av andre mennesker gjør det bedre enn meg, og jeg kan ikke akkurat si at mitt engasjement for kommunevalg er særlig stort, ettersom jeg ikke har bodd i min registrerte hjemkommune på over fem år.

Skal man tro statistikken er det også andre som sliter med å engasjere seg rundt årets valg. Med en valgdeltakelse på ca 62,5% har man ikke fått den store oppslutningen rundt demokratiet som man hadde regnet med som en respons på 22/7-massakren. Må noe gjøres for å øke valgdeltakelsen blant den norske befolkning?

En forslag jeg har for å gjøre valgprosessen mer spennende, er en redefinisjon av begrepet hemmelig valg. For sånn som ståa er nå, så er det ikke særlig mye hemmelighetsklammeri rundt valget. Jeg mener, media har jo ikke snakket om annet de siste fire ukene! Er det noe dette valget slettes ikke har vært, så er det hemmelig. Så å si alle har jo visst om det!

Derfor foreslår jeg at stortingsvalget om to år faktisk forblir hemmelig i ordets rette forstand. Ingen får vite når og hvor valget tar sted. Den som skal delta i valget, må nøste opp en tråd med koder og spor for å finne frem til valgets hemmelighet. Kall det et esoterisk valg, om du vil.

Jeg medgir at valgoppslutningen blir nok betraktelig mindre med denne løsningen. Men tenk dere hvor moro og tilfredsstillende det hadde vært for den som faktisk deltok på dette og kastet seg ut i valgets eventyr (eller quest, om du vil). For min del høres dette mye mer spennende ut enn dagens løsning ihvertfall.

2 kommentarer:

Hans sa...

"De som orker"-styre

Kristian Alfsvåg sa...

Jaja. Alle har jo samme mulighet til å stemme, så demokratisk er det ihvertfall.

Så er jo spørsmålet om gruppen "de som gidder å løse rare gåter" er den som er best skikket til å velge landets ledere. Jeg tror svaret er "ja".

Så bånn gass! Send forslaget til Stoltenberg og Støre og gjengen, så skal du nok se at det blir grunnlovsendring før du får sagt "grunnlovsendring"!