mandag, april 25, 2011

Om påske

Bloggeaktiviteten har vært tilnærmet død i påsken. Heldigvis har det ingenting å si i den store sammmenhengen, ihvertfall sammenlignet med Ham som gjorde død til liv i påsken.

Påskenatt kl 23 var jeg på påskenattsmesse i Oslo domkirke. Dette er en meget symbolladet og inspirerende gudstjeneste (intinksjonsnattverd til tross). Idet man entrer kirka er den fullstendig mørklagt, og alle som entrer kirken får et utent stearinlys i hånda. Under inngangsprosesjonen bæres Kristuslyset inn, og lysene i benkeradene blir gradvis tent. Det hele eskalerer når gloria-messeleddet synges for første gang siden fastens begynnelse, for da tennes alt lys i kirka. Det tøffeste var likevel avslutningen, hvor man med tente lys gikk ut av domkirka og hilste hverandre god påske i Oslonattens mørke mens "Deg være ære" synges gang etter gang.

Dermed blir Johannesprologen så utrolig levende: Det sanne lys, som lyser for hvert menneske, kom nå til verden. Men ikke bare det. Lyset kom og seiret, og nå skal vi gå ut av kirkerommet og ut i natten med lyset.

Som en forsinket påskehilsen: Kristus er oppstanden! Ja, han er sannelig oppstanden!

1 kommentar:

Anonym sa...

Herlig! :-D Jeg er glad du fikk det med deg. Χριστός ἀνέστη! Ἀληθῶς ἀνέστη!

(På Klingon heter det visst "Hu'ta' QISt! Hu'bejta'!" :-) )