lørdag, april 30, 2011

Om amerikansk statsborgerskap og et nasjonalikon

Det skorter ikke på uromomenter i USA om dagene. Skypumper herjer og dreper hundretalls. Donald Trump reiser seg opp og begynner sitt tvilsomme triumftog hvor sverting av Obama står sentralt. Det er likevel nærmest for småtterier å regne blant enkelte kretser mot stornyheten fra DC Comics.

Superman, den store og edle forkjemper for Truth, Justice and the American Way, har i siste nummer av Action Comics frasagt seg sitt amerikanske statsborgerskap.

Det vil si, mediene er foreløbig noe uklare. Norske medier som Dagbladet og Aftenposten statuerer det som fakta (noe de jo som oftest gjør), mens BBC annonserer at Superman "may end US citizenship."

Her er det tydeligvis hendelsene i nord-Afrika og Midtøsten de siste månedene som har inspirert Superman. Ihvertfall har han begynt å innse at verden er altfor sammenvevd til at han lenger kan forbindes med USA, og dermed er det bare en vei å gå: Å stå offentlig frem i FN og fraskrive seg sitt amerikanske borgerskap.

Reaksjonene har selvsagt ikke latt vente på seg.

The Weekly Standard-skribent Johnatan Last kommenterer: "Tror han på britisk intervensjonisme eller sveitsisk nøytralitet? Om ikke Supermann tror på Amerika, tror han ikke på noe."

Den republikanske aktivisten Angie Meyer tordner i sin uttalelse og kritikk av Supermans valg: "Foruten å være befengt med en åpenbar mangel på patriotisme og respekt for landet vårt, forringer Supermanns nåværende skapere hele USA."

Det er med andre ord ikke bare en enkeltmanns personlige valg som står i fokus her. Superman er tydeligvis blitt en sentral del av den amerikanske folkesjela, enten han regner sitt opphav for å være Krypton eller Smallville.

Utdrag fra det kommende Action Comics #900

Ingen kommentarer: