fredag, februar 18, 2011

Om en 75-årsjubilant


For over 450 år siden...en ensom overlevende skylles i land langs Bengals kyst. Ved sin fars morders hodeskalle sverger han en ed om å bekjempe sjørøveri, grusomhet og all urettferdighet. Hans sønner og deres sønner skal følge ham.

Omtrentlig slik begynner en del Fantomet-historier, sånn fritt etter hukommelsen. Og selv om den trikotkledde jungelhelten kunne feire 75-årsjubileum i går og ikke i dag, synes jeg uansett det er på sin plass å markere hendelsen. Det er tross alt ikke hver dag man har muligheten til å feire en barndomshelt.

Fantomet virker kanskje som en noe banal karakter for mange av oss, men man skal ikke betvile betydningen av mannen med ti tigres styrke. Med sin debut i 1936 var Fantomet på arenaen flere år før både Superman og Batman, og er dermed den første tegneseriekarakteren i verdenshistorien som begynte med heldekkende trikot og maske. Som vi superheltentusiaster vet er dette noe som har fulgt sjangeren i etterkant, så Ånden som går fra Bengal må regnes for å være en pionér på fronten.

Fantomet var også veldig lenge Norges nest mest solgte tegneserieblad, bare slått av Donald. Hvordan statistikken er nå er jeg mer usikker på, men Fantomet-bladets jevne publikasjon annenhver uke vitner om at bladet fremdeles selger. Fantomets popularitet er uansett størst i Skandinavia, tett etterfulgt av Australia. I USA står det derimot verre til med Vokteren av det østre mørket. Nå må det forresten sies at kvaliteten sank betraktelig da de skandinaviske Fantomet-bladene begynte å trykke historiene i farger, men blir savnet for stort har man alltids krønikebladene og samlebøkene.

Som en av fire norskspråklige tegneserieblader jeg hadde tilgang på under oppveksten (de tre andre seriene var Donald, Asterix og Bamse) vil Fantomet alltid ha en spesiell plass i mitt tegneseriehjerte, selv om det begynner å bli noen år siden jeg leste bladet fast. Kanskje jeg burde plukke opp et blad neste gang jeg er på Rema? Eller kanskje skal jeg bare vente på at jungelordet skal gå i oppfyllelse: "Du finner aldri Fantomet, Fantomet finner deg!"

2 kommentarer:

Belcker'n sa...

Fantomet briger tankene tilake til Ungdomsskolen.

Andreas sa...

Det hender Fantomet forlater jungelen, og går omkring i byen som en vanlig mann.

Når Fantomet spør, svarer man.

Knall innlegg Ingar, leste veldig mye fantomet da jeg var liten. Fint med en fetter eller to som abonnerer.