torsdag, desember 23, 2010

Post #900: Om Festivus for the rest of us


23.desember er såvisst mye mer enn bare lille julaften, diverse menneskers bursdag og to dager etter vintersolverv. Det er også dagen for å feire en av de mest klassiske øyeblikkene i TV-serien Seinfelds historie.

23.desember er dagen for å feire Festivus.

Festivus dukket opp første gang i en Seinfeld-episode i sesong 9 i 1997. Her forklares det at Festivus er en religiøst uavhengig høytid for alle de som er lei av julas kjas og mas, og dermed heller vil ha en egen høytid fritatt for alle disse forpliktelsene. Dermed ble Festivus til under mottoet "A Festivus for the rest of us!" Ikke overraskende er det Frank Constanza, Georges far, som fant opp denne høytiden da George var liten (og som blant mange andre faktorer forklarer en god del om Georges personlighet).

Hvordan feirer man så Festivus? Ingen fasitsvar er gitt, men noen av elementene som blir presentert i serien lyder som følger:
  • Stua skal dekorerer med en aluminiumspåle istedenfor et tre. Den beste løsningen er derfor å dra en lyktestolpe inn i stua.
  • Før Festivus-måltidet inntas skal man gå gjennom en runde med The Airing of Grievances, hvor alle som sitter rundt bordet skal fortelle den enkelte som sitter til bords hvordan vedkommende har skuffet han/henne i løpet av året som har gått.
  • På ett eller annet tidspunkt må man også gjennom The Feats of Strength. I Constanza-familien foregår dette som regel i form av bryting.
  • Hendelser som lett lar seg forklare på en naturlig, rasjonell måte beskrives som Festivus-mirakler.
Med dette er det bare å synge med: "From all of us to all of you: A very merry Festivus!"

Ingen kommentarer: