tirsdag, desember 28, 2010

Om nyhetsåret 2010

Slutten av et kalenderår er ikke veldig begivenhetsrikt i og for seg, men det er alltid interessant å se tilbake på det siste året og se hva man husker, hva som har gjort inntrykk og hva som har vært de store snakkisene. Så før NRK slenger ut sin nyhetskavalkade for 2010 (som de forøvrig sender 30.desember), presenterer World of Ingar noen av de nyhetssakene jeg kommer på fra 2010 som kan være verdt å nevne:

Naturkatastrofer: Det blir ofte slik at slike kavalkader blir preget av kriger, ulykker og ikke minst naturkatastrofer. 2010 har hatt flere av dem, og begynte med en katastrofe av apokalyptiske proposjoner. Jordskjelvet på Haiti setter fremdeles sitt spor på landet, et helt år etter hendelsen, og et fattig land ble med jordskjelvet enda fattigere og uslere. Den andre store naturkatastrofen kom i sommer i Pakistan, men fikk langt mindre oppmerksomhet. Det skal jo også nevnes at et av årets nye ord (kåret til Årets Ord 2010), "askefast," også skyldes et nokså uvanlig naturfenomen, som i seg selv kanskje ikke var så katastrofal men skapte likevel katastrofetilstander for mange mennesker i Europa. De store brannene i Europa i sommer må også nevnes i denne sammenhengen.

Andre ulykker: British Petroleum-ulykken i Mexico-gulfen var ikke i og for seg en naturkatastrofe, ettersom ulykken hadde sin årsak i menneskelige faktorer og ikke naturens, og satte sitt preg på nyhetsbildet hele sommeren (ikke minst på BBC Radio, som jeg lyttet mye på i sommer). Euro-krisen som har rammet EU-landene kan vel ikke defineres som noe annet enn en økonomisk katastrofe.

Sport og dill: Vancouver-OL husker jeg veldig lite av, men ettersom jeg fulgte utrolig lite med kan det være en viss sammenheng. Det skal nevnes at det norske curling-laget ble skildret i all sin fargeprakt i en Simpsons-episode, så noe var det i det minste godt for. Derimot brukte jeg ganske mange timer på å følge med på fotball-VM fra Sør-Afrika, hvor stikkord som vuvuzela og skuffende storlag må stå i fokus. Stornasjoner som Frankrike, Italia, England (som egentlig ikke er så store som folk vil ha det til) og Brasil røk enten ut tidlig eller skuffet oss med flere av sine prestasjoner (eller mangelen på dem som sådan), men likevel ble vi vitner til mange spennende kamper og lekkert fotballspill. Særlig imponerende og spennende var kamper som Japan-Danmark, Paraguay-Japan (første VM 2010-kampen med straffekonk), Uruguay-Ghana, Argentina-Sørkorea og ikke minst bronsefinalen mellom Uruguay og Tyskland. Spania vant, og til tross for at jeg i utgangspunktet holdt en liten knapp på Nederland må det sies å være både rettferdig og velfortjent. For de Japan- og baseballinteresserte kan det nevnes at spenningen var stor i Central League ganske lenge, men heller ikke i år klarte Tigers å prestere når det gjalt som mest.

Religion: Man kommer ikke utenom Einar Gelius når man snakker med en teolog om nyhetsåret 2010. Først klarer mannen å fremstille seg som alene og ensom der han befinner seg i Den norske kirke og skriver en kontroversiell bok. At også verdslige medier og sexologer påpekte bokas problematiske sider så ikke ut til å få noen betydning for Gelius' image: Han er alene i kampen, og han er et offer. Imaget ble ikke akkurat brutt ned når Gelius i november sa opp sin stilling, hvorpå han advarte sterkt mot de konservative kreftene som nå holder på å styrke sin posisjon i kirka. Det er merkelig hvordan han og jeg legger så vidt forskjellig betydning i akkurat den setningen. 2010 er også et år for harde religionsforfølgelser og hardt prøvet religionsfrihet, først og fremst for kristne men også for andre religiøse gruppers frihet til religionsutførelse i Europa. Massakrene mot kristne kirker i Irak og urolighetene i Nigeria er saker som burde vært på førstesiden opptil flere ganger, ihvertfall de dagene tabloidpressen ikke ser ut til å ha bedre ting å snakke om enn været og strømprisene. Selvmordsbomben som eksploderte i Sverige i desember kan også muligens havne under denne kategorien, men det våger jeg ikke å si med skråsikkerhet (egentlig hadde jeg tenkt å skrive bombastisk, men fant ut at det kanskje var et dårlig ordvalg i denne sammenhengen).

Store musikkbegivenheter: En rekke store musikkbegivenheter har preget meg på det personlige plan i 2010. Først og fremst er det to konserter som må trekkes frem, nemlig Metallicas opptreden i Telenor Arena og Toto-konserten i København. Greit nok at helsa ikke tillot meg mer enn en halv Metallica-konsert, men mersmak gav det så absolutt. Toto-konserten innfridde alle forventninger, og nyhetene om stadig flere konserter på 2011-turnéen lover godt.

Store personers bortgang: 2009 ble uten tvil preget av Michael Jacksons bortgangg. 2010 ble dessverre også et år hvor store personer forlot oss. Størst blant disse var trolig metal-legenden Ronnie James Dio, hvis bortgang 16.mai 2010 preget musikkinteresserte verden over. Mannen som var kjent som "The little man with the big voice" (Ronnie var bare 162(?) cm høy) skulle ha varmet opp for Iron Maiden i Bergen i sommer og dermed skapt en metalkombinasjon uten like, men det ble det dessverre aldri noe av. Andre store personer som forlot oss i 2010 var skuespilleren Leslie Nielsen og Irvin Kershner, i tillegg til tidligere Fjellhaug-lærer Karsten Valen. Alle vil bli sårt savnet på hver sin måte.

Teknologi: Teknologisk sett har det skjedd mye interessant i 2010. Apps har blitt et av de store ordene i 2010, og markedet har bokstavlig talt eksplodert. Snakker om eksplodere: Internett ser ut til snart å gå tom for IP-adresser, men det skjer ikke før til neste år. 3D har også vært i skuddet i år takket være fjorårssuksessen Avatar. 3,5-tommersdisketten har omsider gått ut av produksjon etter 30 år som lagringsmedium. iPad rakk å bli lansert i Norge i 2010, uten at folk stilte seg i kø av den grunn (folk hadde jo importert plata i et halvt år allerede).

Mye annet kunne vært skrevet og nevnt. Mange andre kunne blitt omtalt. Men ett sted får man sette strek og punktum. Gjennomgang av spillåret 2010 kommer senere, påfulgt av en kikk på hva som venter oss i 2011.

Ingen kommentarer: