torsdag, desember 09, 2010

Om Grammynominasjoner

Forleden dag leste jeg at komponisten Christopher Tin er nominert til Grammy for sitt verk Baba Yetu, nærmere bestemt innenfor kategorien "Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalists". Nominasjonen er spesiell, på flere måter.

For det første er Baba Yetu et stykke som ble skrevet i 2005. Nominasjonen kommer med andre ord noen år senere enn vanlig, men det er noe med bedre sent enn aldri og yadayadayada.

For det andre, og kanskje det mest spesielle, er Baba Yetu introduksjonstemaet til dataspillet Civilization IV. Så vidt jeg vet er det første gang spillmusikk er nominert til Grammy. Sant nok, det er høyst ufortjent at dette ikke har blitt gjort før, men når det først skal gjøres er Baba Yetu en sterk kandidat. Stykket har visstnok blitt fremført live over 1000 ganger i USA alene, så det har nådd en viss popularitet kan man si.

For det tredje er teksten Baba Yetu intet ringere enn Fader Vår på swahili. En kristen bønn har med andre ord blitt brukt for å åpne et av historiens mest underholdende dataspill. Det skulle man aldri ha trodd i en ellers så sekulær bransje.

Baba Yetu er uansett verdt en liten oppmerksomhet, dersom du aldri har hørt låta før. Om du har hørt den før vil jeg likevel anbefale en lytt.Civilization-serien er utviklet av Sid Meier, og spillene tar for seg menneskenes historie og gjør deg i stand til å følge og styre denne etter din vilje.

Kilde: Kotaku

3 kommentarer:

HelgeB sa...

I følge 'Related' til den filmen på youtube, er samme sangen brukt til åpningen av The Ling King II

Andreas sa...

Sangen fortjener det så utrolig dersom den går av med seieren. :)

Kristian Alfsvåg sa...

I spillet "Gun", så leses begynnelsen av Fadervår i introen. Bare sånn apropos.