mandag, november 29, 2010

Om to filmlegenders bortgang

Dagen i dag ser ut til å bli en sørgelig dag for oss som setter pris på morsomme, gode og ikke minst episke filmer fra 80-tallet.

Først ute kunne man lese at humorkongen fra 80-tallet Leslie Nielsen døde søndag, 84 år gammel. Nielsen holdt det gående i bransjen i hele 60 år, men det var først på 80-tallet at han slo igjennom som skuespiller og hovedpersonen i en rekke bisarre komedier, som f.eks. Hjelp: Vi flyr!, The Naked Gun og Spy Hard. Introduksjonsscenen til den første The Naked Gun-filmen står fremdeles som en herlig politisk satire fra 80-tallets glade filmdager.

Hadde det bare endt her, hadde det vært trist nok. Men bare for å øke sorgen for oss filmfanatikere meldes det at Irvin Kershner også har gått bort, 87 år gammel. Kershner er kanskje et mindre kjent navn enn Leslie Nielsen, til tross for at han er regissøren bak en av tidenes mest kritikerroste filmer (for tiden rangert som #11 på imdb.com), nemlig Star Wars: The Empire Strikes Back. At filmen er filmet i Norge gjør ikke filmen mindre interessant for oss nordmenn. At filmen på et herlig vis blander action, romantikk, drama, sjelelige konflikter og ikke minst serverer filmhistoriens mest kjente plottvist (og samtidig filmhistoriens mest feilsiterte sitat) gjør denne filmen til et mesterverk, og høyst severdig enten man liker Star Wars eller ikke.

Takk til Leslie og Irvin. Dere vil bli sårt savnet, begge to.

Kilder: VG Nett og Kotaku

Ingen kommentarer: