lørdag, november 06, 2010

Om BBC og spillindustriens utvikling.

For en tid tilbake skrev jeg et diskusjonsinnlegg for GameReactor hvor jeg tok utgangspunkt i utvikler Keiji Inafunes uttalelse på Tokyo Game Show 2010: "Japanere lager forferdelige spill!" Til tross for at jeg er uenig med Inafunes uttalelse, måtte jeg vedkjenne at japansk spillindustri har stagnert de siste ti årene, og at landets industri må fornye og innovere seg skal de vinne tilbake verdensherredømmet.

Nå er jeg tydeligvis ikke den eneste som har tenkt litt mer over tematikken, og BBC har idag publisert en lengre artikkel med bl.a. noe interessant statistikk: I 2002 dominerte Japan 50% av spillmarkedet. Nå har dette sunket til stusselige 10%, og uten Nintendo på laget er de nede i hele 8%. En lesverdig artikkel, med andre ord.

1 kommentar:

Spartakus sa...

For meg er det overraskende lesning. Jeg synes fremdeles japanske spill er generelt bedre enn de vestlige når det kommer til å lage brukervennlige kontroller, fortelle gode historier og ha et kreativt art design. De vestlige er overlegent best på RTS, FPS og åpne, ikke-lineære rollespill, men utenfor de tre sjangerne ser jeg ingen reelle vestlige utfordrere som kan kapre fanbasen til f.eks. Mario-, Final Fantasy- eller Street Fighter-franchisene.

Mindre håndfast synes jeg også vestlige spill har en større tendens til å virke sjelløse. De er gjerne profesjonelt gjennomførte til fingerspissene og bedre rettet inn mot et modent, intelligent publikum, men samtidig savner jeg ofte den autentiske, nærmest barnslige skapergleden som gjør de japanske spillene så oppløftende å spille, i motsetning til de vestlige som kan føles mer kalkulerte. Jeg tror f.eks. vi aldri kunne fått noe lignende Super Mario Galaxy fra en vestlig utvikler.