fredag, september 10, 2010

Om skremmende demografi.


Japan er ikke bare soloppgangens land hvor alt er fryd og gammen (selv om vi Hanshin Tigers-fans lett kan tro det i disse dager). Dette er en realitet jeg har visst i mange år, men som av og til fremdeles sjokkerer. En aldri så liten og sjokkerende avsløring i den japanske demografien det siste året har blant annet bidratt til dette.

Japan har en av verdens raskest aldrende befolkningsgrupper, hvor en av fem japanere er over 65 år. Man har særlig valgt å markere de i befolkningen som passerer 100 år. Nå viser det seg derimot at langt færre i Japan når denne alderen enn hva som er registrert.

Saken begynte å nøstes opp da myndighetene i Tokyo skulle besøke det de trodde var Tokyos eldste mann. I stedet fant man de mumifiserte restene av en mann som viste seg å ha vært død i 30 år. Saken vakte stor oppsikt, og man mistenkte at problemet kunne være større enn først antatt.

En fersk rapport viser nå at saken er verre enn først antatt: Det er ingen som vet hvor over 230.000 japanere som skal være over 100 år befinner seg. Noen kan faktisk ha vært savnet så lenge som etter krigen.

Hvordan skjer slike situasjoner? Byråkratisk kludder og rot er selvsagt deler av forklaringen, men man spekulerer også i at mange av 100-åringene har "blitt holdt liv i" for å sikre seg pensjonen og den ekstra pengegaven de ellers ville mottatt. Andre har bare aldri konstantert døde, fordi det ikke har vært noen der for å konstantere det.

Det er ikke ofte mediesaker går inn på meg som direkte triste. Men dette, det er trist lesing.

Kilde: BBC (her, her og her)

Ingen kommentarer: