mandag, juni 23, 2008

Fakta fra (guide)verden IV: Tyggis.

Egentlig skulle jeg skrive om langt mer hyggelige begivenheter enn det jeg skal gjøre nå. Tenkte da først og fremst på Nintendo 64s "fødselsdag", som er i dag. Det er da altså 12 år siden maskinen så publikums sultne blikk i Japan for første gang. Eller om denne begivenheten for ti år siden. Men det får vente, nå er det et frustrert hjerte som trenger utløp. Så de som på død og liv vil lese Nintendoting får gå hit. Temaet som skal tas opp nå er derimot et annet: Tyggis.

Jeg har en tendens til å gå på jobben i dress. Jeg må ikke, men jeg synes det tar seg bedre ut. Dessuten liker japanerne å omgås skikkelig kledde folk. Så idag gikk jeg på jobb og ante fred og ingen fare. Helt til jeg kom hjem og skulle henge opp dressbuksa. Der ser jeg det: En papirlapp ligger klistret til høyre del av baken, og det som klistrer buksa og lappen sammen er en tyggis som ut ifra konsistensen var nokså nylig spyttet inn i denne lappen. Resultat: En ganske stygg tyggisflekk på den fine, fine dressen min.

Frustrasjonen melder seg ganske snart. Særlig med tanke på min generelle avsky mot tyggis. Jeg kuttet ut tyggis på videregående, og har aldri savnet det. Slik jeg ser det gir tyggis intet godt til samfunnet. Tyggis blir spyttet ut overalt, setter stygge flekker på fortau (og på Operamarmoren, som var en sak på TV2-nyhetene i går) og setter seg fast på klesplagg og sko (jeg har opplevd dette noen ganger etterhvert).

Spørsmålet blir derfor: Kan vi ikke bare forby tyggis? Slik Singapore har gjort det, med god suksess. Der får folk knallharde bøter for bare selve oppbevaringen av tyggis (se mer her). Noen vil sikkert gråte over det, men når alt kommer til alt tror jeg de fleste ville satt pris på det. Finere fortau og gater, ingen butikkansatte som slafser opp i fleisen på deg, og fremfor alt: Uskyldige skadelidende slipper å måtte betale renseriregninger for andres uforskammethet.

Sånn. Da fikk jeg noe utløp for aggresjonen. Takk for at du leste igjennom og bærer over med meg i et frustrert øyeblikk:-)

9 kommentarer:

Morghus sa...

Tygger ikkje tyggis sjøl, så eg er for så vidt veldig enig. Tyggis-tyggerne har kanskje noke imot det då, men generelt sett så er det ein idiotisk vane (uvane?).

MiSP sa...

Selv om jeg ved første tankekast (?) synes at forslaget er litt drastisk, så har du absolutt et poeng. Jeg tygger tyggis selv innimellom (kaster kun i bosset!), men om det hadde blitt forbudt hadde jeg neppe savnet det stort. Det finnes dog nok av folk som er helt avhengig av tyggis for å bevare roen i ymse sammenhenger, og hva med for eksempel nikotintyggis?

Jeg mener heller, som alltid, at vi bør satse midlene på grunnleggende holdningsskapende og -endrende arbeid. Men dét kan raskt vise seg en umulig oppgave.

Severian sa...

Eller god gammeldags hjernevask, med et lett dryss av elektrosjokk-terapi og 48-timers 'skrapetyggisavasfaltutenvannogmat-økter'
Etter det finner nok de fleste søpla.

Torgeir Hauge sa...

Men tyggis er faktisk blitt lov i Singapore igjen. Har i hvert fall jeg hørt...

Johanne sa...

D e derfor ein går i gamle kler ein ikkje e gla i på jobb..!
You gotta keep it smart people!

Aina sa...

Fordeler med tyggis:

* Noen typer e bra for tennene
* Kan funke mot dårlig ånde
* Kan funke som ertatning for f.eks. sjokolade når du er desperat etter noe å tygge på
* Smaker stort sett godt

*tygge tyggis*

Jeg ville blirr veldig trist om tyggis hadde blitt ulovlig. Men skjønner veldig godt frustrasjonen over å sitte seg på en tyggis, spesielt med dressbukse. TyggisKASTING andre steder enn i bosspann burde vært ulovlig =p

Ingar T. Hauge sa...

Johanne: Hvordan tror du japanerne hadde reagert om jeg hadde gått i gamle, slitte klær på jobben min? Jeg hadde jo fått sparken innen kort tid om jeg kledde meg slaskete.

Aina: Kanskje noe sant i det du sier. Men det er mange andre ting som har just samme funksjonen, uten å ha de irriterende sideeffektene tyggis har. Så jeg er ikke overbevist.

Spørsmålet for videre diskusjon går da som følger: Dersom et forbud ikke er tingen, hvilke straffetiltak skulle vi i så tilfelle satt igang? Kom med gode/dårlige forslag.

Johanne sa...

Gamle kler ein ikkje e gla i trenge jo ikkje ver stygge då!

-Ikkje at eg syns d e forsvarligt at d e tyggi øvealt altså..

Sveinung Hauge sa...

Ingen tvil om at tyggegummi er noe dritt å få på klær og andre ting.
Men til gjengjeld er det også utrolig digg:)

Påståes jo også å både være godt for tennene, hjelper mot dårlig ånde mm...